"Geef stationsloket Lommel een nieuwe functie"

Door Peter Luykx op 23 juni 2015, over deze onderwerpen: Lokaal werk
Het stationsloket in Lommel sluit vanaf 1 juli. De kosten om het loket open te houden zijn te hoog in verhouding tot de opbrengsten. N-VA Lommel stelt voor om het bestaande stationsgebouw een nieuwe bestemming te geven. Lommel kan het stationsgebouw inrichten als een toeristisch infopunt. Onze afdeling vraagt dat het stadsbestuur onderhandelt met de NMBS over compenserende maatregelen.

De tering naar de nering

In haar saneringskader besliste de NMBS 33 loketten te sluiten en 22 loketten nog slechts gedeeltelijk open te houden. Het loket in Lommel dat nog enkel ’s morgens geopend was, zal nu volledig sluiten. Voor alle duidelijkheid, niet het station sluit, enkel het loket. De trein stopt nog steeds in Lommel. Voor en tegenstander zijn het eens dat men de tering naar de nering moet zetten. Dat vindt zelfs vakbondsman Jean-Pierre Goossens van de socialistische vakbond (DS  28/05/15). In kleinere stations zijn de kosten om het loket open te houden te hoog in verhouding met de opbregsten. Lommel beschikt reeds over een ticketautomaat en reizigers kopen steeds vaker hun ticket online. De voorbije twee jaar verviervoudigde de verkoop via ticketautomaten tot 35  procent.

Toeristisch infopunt

N-VA Lommel pleit om het bestaande gebouw een nieuwe bestemming te geven. Lommel kan het
stationsgebouw inrichten als een toeristisch infopunt. Toerisme blijft een belangrijk speerpunt voor
Lommel en een latere verbinding via het Spartacus-plan vergroot ook in de toekomst het belang van dit station. Peter Luykx: “Hierdoor blijven trein- en busreizigers een aanspreekpunt hebben en kan men gelijktijdig Lommel promoten als toeristisch centrum. Bezoekers worden in dit onthaal de weg gewezen naar hotels, horeca en winkelcentrum, maar kunnen ook terecht voor een kop koffie of snack. Zo kan de minder ervaren treinreiziger terecht voor assistentie bij de ticketautomaat. Dit
verhoogt de sociale controle en het veiligheidsgevoel.”

Onderhandel met de NMBS

De NMBS kondigde aan dat zij met de gemeenten waar het loket sluit, aan tafel gaat zitten. Dit is een ideaal moment om als lokaal bestuur tegenprestaties te verkrijgen van de NMBS. Karel Wieërs:
“Vraag aan de NMBS compenserende maatregelen, zoals bijvoorbeeld een digitaal aankondigingsbord met informatie, het behoud van de publieke toiletten en de toegankelijkheid van het  stationsgebouw zelf.”
Het station in Lommel blijft open. Laat ons een nieuwe en betere functie zoeken voor de huidige
loketfunctie en creatieve oplossingen vinden voor Lommel en haar bezoekers.

 

Auteur: Peter Luykx

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is