Wreedaardig jaareinde voor Congo

Door Peter Luykx op 3 januari 2018, over deze onderwerpen: Afrika, Buitenlands Beleid, Democratie, Verkiezingen

Congo heeft er een woelig en triest jaareinde opzitten. Op 31 december liep het Sylvesterakkoord ten einde. Volgens dit politieke compromis zouden ten laatste in december 2017 verkiezingen georganiseerd moeten worden om een opvolger voor president Kabila aan te duiden. Dit akkoord bleef grotendeels dode letter. De verkiezingen zijn ondertussen uitgesteld tot 23 december 2018 en Kabila blijft dus nog (minstens) een jaartje extra aan de macht, terwijl zijn mandaat officieel reeds in 2016 afliep.

De katholieke kerk, middenveld en oppositie hadden opgeroepen om tot vreedzaam protest over te gaan op zondag 31 december, met als doel te pleiten voor de toepassing van het Sylvesterakkoord. De Congolese regering heeft zich op een drieste manier tegen deze protesten verzet. Niet alleen werd alles in het werk gesteld om sms-verkeer en mobiel internet te blokkeren, maar werd ook de politie en het leger zwaar ingezet. Hierbij werd traangas en zwaar geweld gebruikt op straat en in talloze kerken. Er vielen verschillende doden en meer dan honderd mensen werden gearresteerd. President Kabila heeft duidelijk de Congolese Grondwet niet op zijn nachtkastje liggen. Want niet alleen het principe van maximaal twee opeenvolgende presidentiële termijnen, maar ook de beginselen van vrijheid van meningsuiting en recht op vreedzame vereniging staan in deze grondwet verankerd.  

Het brute geweld en verzet op oudjaar bewijst dat de man vastberaden is om aan de macht te blijven. Kabila’s positie wordt echter alsmaar meer onhoudbaar. Door de beknotting van vrije meningsuiting en vrije vereniging wordt het volk in een hoekje geduwd. Dit lijkt me een explosief mengsel, dat enkel kan ontaarden in meer geweld.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is