Waals Parlement gijzelt Vlaanderen en Europa

Door Peter Luykx op 1 mei 2016, over deze onderwerpen: Economie, Politiek, Europese handel, Buitenlandse handel / handelsmissies, Buitenlandse Zaken
Waals Parlement gijzelt Vlaanderen en Europa

Het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), het nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada, krijgt een onverwachte communautaire dimensie. Zoals de Waalse Regering bij monde van minister-president Paul Magnette (PS) al aangaf, is Wallonië immers niet langer bereid om de federale regering het vrijhandelsakkoord zonder meer te laten ondertekenen. "Een blunder van formaat", vindt Kamerlid Peter Luykx. “In tijden van economische uitdagingen betekent dit verdrag niet steunen, niet meer of minder dan een vorm van masochisme."

"Het nieuwe vrijhandelsverdrag met Canada is van groot belang voor zowel Vlaanderen als Wallonië. Met dit verdrag verdwijnen douanerechten en worden tarieven voor landbouw en farmaceutische bedrijven weggewerkt”, verduidelijkt Luykx. Maar terwijl de Vlaamse Regering het verdrag met open armen onthaalt omwille van de talrijke mogelijkheden die het de Vlaamse exportgerichte economie biedt, besliste de Waalse Regering - tegen eerder gemaakte afspraken in - dat België op Europees niveau bijkomende garanties moet eisen.

Clash van culturen

Voor Luykx gaat het hier duidelijk om een clash van politieke en economische culturen: Vlaanderen wil vooruit en omarmt de voordelen die het verdrag biedt, maar wordt geblokkeerd door de linkse partijen in Wallonië. Maar niet alleen Vlaanderen leidt schade door geen consensus te vinden, België zal zich moeten onthouden en gezichtsverlies lijden in Europa. Meer nog: met de Belgische onthouding zou het CETA-verdrag in zijn huidige vorm niet in werking treden. Het hele verdrag tussen Europa en Canada staat met andere woorden op de helling. "De linkse partijen in Wallonië gijzelen niet alleen welvaart en jobs, zij gijzelen Vlaanderen en Europa", stelt Luykx, die hoopt dat het overleg binnen België nog soelaas kan bieden. “De uiteindelijke ratificatie is voorzien voor 2017. Hopelijk zijn de redelijkheid en de proportionaliteit tegen dan teruggekeerd”, besluit het Kamerlid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is