Verkiezingen VS: "Bezorgdheden kiezer ernstig nemen"

Door Peter Luykx op 9 november 2016, over deze onderwerpen: Politiek
Verkiezingen VS: "Bezorgdheden kiezer ernstig nemen"

“Het Amerikaanse volk heeft gesproken. En die keuze moeten wij respecteren”, zegt Kamerlid Peter Luykx vanuit de VS. Als onafhankelijk waarnemer maakten hij en menige N-VA-collega daar vanop de eerste rij de presidentsverkiezingen mee. “Voor ons is het vooral belangrijk dat de nieuwe Amerikaanse president de banden met Europa en Vlaanderen nauw blijft aanhalen”, verklaart hij. “Wij roepen hem op alvast niet te kiezen voor isolationisme en protectionisme.”

Voor de ganse Europese Unie is een goede relatie met de VS van cruciaal belang, zowel vanuit economisch als diplomatiek en militair oogpunt. Tijdens de campagne is echter twijfel ontstaan of Donald Trump die internationale samenwerking ook werkelijk ter harte zal nemen. “Ik hoop oprecht dat Trump snel naar Europa zal afreizen na zijn eedaflegging, zodat zijn internationale engagement tastbaar wordt gemaakt. Hij is alvast welkom in Brussel”, aldus Luykx.

"It’s the identity, stupid"

Trump schakelt zich in in een nieuwe internationale trend. We zagen dit recent ook in het Verenigd Koninkrijk met het brexitreferendum. Kiezers maken zich terecht zorgen over de bescherming van hun identiteit, soevereiniteit en vrijheid. “Het gaat niet meer alleen over ‘it's the economy, stupid’, maar ook en misschien meer nog over ‘it's the identity, stupid’", concludeert Luykx. “Het is aan ons, politici, om die bezorgdheden erg serieus te nemen, niet weg te lachen, maar serieuze maatregelen door te voeren. Kiezen voor realisme, niet voor wereldvreemde luchtkastelen. Kiezen voor onze gemeenschappen, niet voor een onthecht globalisme.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is