Verhuis Congolese ambassade in Brussel niet aan de orde

Door Peter Luykx op 9 februari 2014

De Congolese ambassade blijft vooralsnog in de Brusselse Maria Van Bourgondiëstraat. Op een vraag van N-VA Kamerlid Peter Luykx antwoordde minister Reynders dat hij nog niet op de hoogte werd gebracht over een verhuis van de ambassade. "Een positief signaal voor de Congolese gemeenschap in ons land", besluit Peter Luykx.

Het gerucht deed de ronde dat de Congolese ambassade, gelegen in de nabijheid van de Matongéwijk, te koop stond. Recent heeft de Congolese overheid in alle stilte de posten in Wenen en Tokio verkocht. Peter Luykx: "Omwille van praktische redenen – de ambassade ligt dicht bij de Matongéwijk in Elsene – is de Congolese gemeenschap geen voorstander van een verhuis. De recente betogingen in de wijk in gedachten, moet ons land er op toezien dat deze groep tijdig en juist geïnformeerd wordt."

Reynders nog niet ingelicht

Indien een ambassade in ons land naar een andere locatie verhuist, dan dient de minister van Buitenlandse Zaken hierover ingelicht worden. Peter Luykx: "Minister Reynders bevestigde gisteren in de commissie dat hij noch door de Congolese overheden, noch door de ambassadeur van de DRC in Brussel op de hoogte werd gebracht. Indien overgegaan wordt tot een verkoop, dan wordt de minister verzocht om de kosteloosheid van de registratierechten en de vrijstelling van het recht op de geschriften voor huurcontracten te bepleiten bij de minister van Financiën. Ook dat is niet gebeurd. Het ziet er naar uit dat de Congolese ambassade ondanks de geruchten in Brussel blijft."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is