Tijdelijke opvang asielzoekers in Parelstrand Lommel

Door Peter Luykx op 24 december 2015

De ministerraad heeft gisteren de beslissing goedkeuren om het Lommelse vakantiedomein Parelstrand tijdelijk in te richten als doorgangscentrum voor asielzoekers.  Luykx toont  begrip voor de beslissing en vraagt de Lommelaar vertrouwen te hebben dat het stadsbestuur en  Fedasil het hele gebeuren in goede banen zal leiden.

De asielcrisis in Europa laat niemand ongemoeid, al maanden lang worden we geconfronteerd met beelden uit Brussel van aanschuivende asielzoekers. Als antwoord op de nooit geziene instroom van vluchtelingen besloot de Federale regering over te gaan tot de oprichting van tijdelijke opvangcentra in afwachting van een definitief spreidingsprogramma. De Europees grenzen moeten dicht.   Bijkomende opvang is noodzakelijk.

Tijdelijke opvang is nodig. Zo niet, stappen NGO's en militante advocaten naar rechtbank om dwangsom te eisen. We kunnen niet toelaten dat de overheid dwangsommen van 125 euro per dag moet betalen.

Volksvertegenwoordiger Peter Luykx:  “De federale overheid heeft geen andere opties meer. De nood is dringend en we hebben ook een menselijke plicht.  Ik reken er op dat Fedasil en de uitbater van het Parelstrand alles zullen doen om de opvang ordelijk te organiseren. We vragen aan het stadsbestuur om mee te werken en in overleg met de Lommelaar waar nodig extra ondersteuning te geven."

Het vakantiedomein Parelstrand in Lommel, waar de lagere bezetting tijdens de wintermaanden en de aanwezige voorzieningen de opportuniteit creëerden voor tijdelijke opvang.  Het domein kan zelfstandig functioneren door de aanwezige faciliteiten zoals catering en een eigen supermarkt.

“We mogen vooral niet vergeten dat het een tijdelijke maatregel betreft, van zodra het nationale spreidingsplan in actie treedt zullen de bewoners verspreid worden over heel België. Lommel zal uiteindelijk slechts 12 (twaalf)  asielzoekers extra moeten huisvesten.  Ondertussen blijft de regering op alle niveaus verder werken aan een beleid om de vluchtelingenstroom in te dammen.”

 

Peter Luykx

 

Volksvertegenwoordiger N-VA

0483 29 93 20

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is