Steun voor innovatieve membraanmaker uit Lommel

Door Peter Luykx op 17 november 2017, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters kende de Vlaamse Regering 636.583 euro strategische transformatiesteun toe aan Blue Foot Membranes NV te Lommel. Het bedrijf, actief in de productie van innovatieve membraantechnologie voor waterzuivering, wil fors investeren in een hoogtechnologische en hoog geautomatiseerde productie-eenheid.

Blue Foot Membranes NV is een recent opgerichte spin-off van VITO, een bedrijf dat de laatste tien jaar intensief onderzoek heeft gedaan naar de ontwikkeling van innovatieve en unieke membranen (IPC™-membranen) die worden gebruikt in het domein van waterzuivering. Voor de wereldwijde commercialisatie en productie hier in Vlaanderen werd Blue Foot Membranes NV opgericht.

Investeren om te innoveren en concurreren

Om de voordelen van de IPC-technologie maximaal te benutten, investeert het bedrijf meer dan 5,7 miljoen euro in een hoogtechnologische en hoog geautomatiseerde productie-eenheid. Op dit moment verloopt de productie immers nog grotendeels manueel en is commercialisatie moeilijk. De Vlaamse regering kent 636.583 euro steun toe aan de onderneming. Het bedrijf verwacht dankzij de investeringen een tewerkstellingsgroei van 26 voltijdse werknemers.

Dankzij deze forse investeringen kan Blue Foot Membranes de markt van de vlakke-plaat membranen aanboren. Het bedrijf beoogt een marktaandeel van 15% van de globale vlakke-plaat membraanbioreactoren (MBR) markt te realiseren tegen 2021. De waarde van deze specifieke markt wordt dan geschat op 125 miljoen euro.

Lommel, voortrekker membraantechnologie

De investering wordt ondersteund door een opleidingspakket ter waarde van bijna 280 000 euro. De nieuwe ontwikkelingen binnen het domein van membraantechnologie zijn immers zeer kennisintensief. Alle investeringen en opleidingen worden gerealiseerd op de vestiging te Lommel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is