Staatssecretaris Crombez dwaalt als hij loonkosten niet te hoog vindt

Door Peter Luykx op 2 april 2012

"Ik sta versteld als ik staatssecretaris Crombez van de sp.a hoor zeggen dat de hoge loonkost ten gevolge van de gap tussen bruto- en nettoloon in ons land niet voor problemen zorgt. Natuurlijk maakt de loonkost niet zoveel uit voor bedrijven die heel kapitaalintensief werken. En de heel arbeidsintensieve bedrijven zijn al weg. Net daarom ligt onze macro-economische productiviteit zo hoog, dat is dus geen excuus," zo reageert Kamerlid en ondernemer Peter Luykx van de N-VA op de uitlatingen van John Crombez.

Onze productiviteit groeit bovendien al een tijd veel trager dan elders. Luykx: "Maar met een lagere loonkost zou je sommige bedrijven wel terug aantrekken, en je zou bovendien de jobcreatie voor laaggeschoolden en andere kansengroepen in alle bedrijven aanmoedigen en dat is iets wat zeker de socialisten zouden moeten aanmoedigen."

Uit het Alert Mechanism Report van de Europese Commissie van 14 februari bleek dat in ons land één van de grootste problemen de daling van de exportmarktaandeel is. Daar is onze hoge fiscaliteit gedeeltelijk verantwoordelijk voor, maar ook onze hoge loonkost. Bedrijven houden daar wel degelijk rekening mee. Want dat is de reden waarom we hier exportmarktaandeel verliezen en bedrijven ervoor kiezen om naar elders uit te wijken.

Peter Luykx: "We moeten dringend onze belastingen verleggen van arbeid naar andere vormen van lasten. Het is tijd om dat debat nu écht aan te gaan. We moeten een switch durven maken van de belasting op arbeid naar bijvoorbeeld een verhoging van de lasten op verbruik."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is