Spanje ontneemt Catalonië recht op referendum

Door Peter Luykx, Mark Demesmaeker, Jan Van Esbroeck op 11 mei 2017, over deze onderwerpen: Democratie, Europees beleid, Regio's in Europa
Spaanse en Catlaanse vlag

Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft een Catalaanse wet opgeschort die het mogelijk maakt voor autonome Spaanse regio’s om niet-bindende referenda te organiseren. Die beslissing treft in de eerste plaats Catalonië zelf, waar in het najaar opnieuw een referendum over onafhankelijkheid op de agenda staat. De N-VA reageert verbolgen op die beslissing: “Dit brengt de democratie in Spanje verder in gevaar en ondermijnt de verhoudingen tussen Madrid en Barcelona.”

“De Spaanse regering blijft het Grondwettelijk Hof gebruiken als een politiek wapen om Catalaanse politici die voor autonomie ijveren, in het gareel te houden”, stelt Kamerlid Peter Luykx vast. Eerder had de Spaanse overheid al verboden om in het Catalaanse parlement zelfs nog maar te debatteren over onafhankelijkheid. “De onafhankelijkheidskwestie is in de eerste plaats een politiek debat dat gevoerd moet worden door het Catalaanse volk en zijn vertegenwoordigers”, vindt Luykx.

Grondwettelijk Hof: onafhankelijk?

Ook Vlaams Parlementslid Jan Van Esbroeck stelt de onafhankelijkheid van het Spaans Grondwettelijk Hof in vraag: “Het is de taak van een Grondwettelijk Hof om objectief en neutraal te controleren of bepaalde juridische stappen niet in strijd zijn met de Grondwet. Het mag in geen geval de handpop van de Spaanse regering zijn, wanneer die haar plannen wil doordrukken.”

Rode lijn overschreden

Europarlementslid Mark Demesmaeker wil dat Europa de nodige stappen zet om het recht op zelfbeschikking van de Catalanen te vrijwaren: “De Catalanen hebben het recht om zich uit te spreken over hun eigen toekomst, net zoals dat volgens de Europese wetgeving in Noord-Ierland ook mogelijk is.” Hij beklemtoont dat de Europese Unie gebouwd is op democratische rechten en vrijheden en dat zij moet optreden als een lidstaat die waarden schendt. “De Spaanse overheid heeft met deze beslissing duidelijk een rode lijn overschreden,” besluit hij. “Ik verwacht dan ook een duidelijk signaal van de EU richting Madrid.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is