Spanje giet olie op het Catalaanse vuur.

Door Peter Luykx op 29 september 2015

De verkiezingsoverwinning van de Catalaanse pro onafhankelijkheidspartijen is nog niet koud of de Spaanse regering giet olie op het vuur.

In een eerste reactie liet Spaanse premier Mariano Rajoy al weten dat hij met de Catalanen niet over onafhankelijkheid wil praten.  I.p.v dialoog, negeert hij het breed gedragen democratisch signaal van de Catalanen.  Vandaag gaat Spanje nog een stap verder. Het Spaanse hooggerechtshof beschuldigt Artur Mas, huidig president in Catalonië, van ongehoorzaamheid aan de Spaanse grondwet en het misbruik van publieke fondsen. Mas organiseerde vorig jaar op 9 november een referendum waarbij 2,3 miljoen Catalanen hun stem uitbrachten over de vraag of Catalonië een onafhankelijke staat moest worden. Hiervoor moet Mas op 15 oktober voor de rechtbank verschijnen. 

De gerechtelijke stap verhinderd het functioneren van de normale regeringsvorming.

Nu Artur Mas in beschuldiging gesteld werd, kan hij ook geen kandidaat zijn voor een nieuwe functie binnen deze regering. Hij kan evenmin parlementsvoorzitter worden of kandidaat zijn voor de nationale Spaanse verkiezingen in december dit jaar. Naast Mas werden ook de vice-president, Joanna Ortega en de minister van onderwijs  Irene Rigau in beschuldiging gesteld. Deze wending bemoeilijkt de handelingen die nodig zijn om de verdere samenstelling van het Catalaanse parlement mogelijk te maken.  Bovendien werpt  dit een waas van onzekerheid over de politieke partijen die nu onderhandelen over een nieuwe regering.  Dit is niet meer of niet minder dan de obstructie van het  democratische parlementaire proces van Catalonië. Of je nu voor- of tegenstander bent van pro-onafhankelijkheid, Spanje gaat hier een stap te ver.  Dit zijn praktijken die niet passen in een moderne Europese lidstaat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is