Shops in tankstations mogen langer openblijven

Door Peter Luykx op 2 april 2012

Shops bij tankstations mogen voortaan ook ’s nachts open blijven. Dat kan, nu het wetsvoorstel van Peter Luykx van de N-VA in de plenaire vergadering van de Kamer werd aangenomen. Dankzij de soepelere openingsuren blijven zo’n 100 jobs in Limburg gegarandeerd. Het wetsvoorstel kwam tot stand in nauw overleg met de sector.

De wet op de openingsuren was onduidelijk voor winkels bij tankstations. De huidige wet is sterk vereenvoudigd. Om ook ’s nachts open te mogen blijven, moeten de tankshops meer dan 50 procent van hun omzet halen uit brandstofartikelen en olie. Om die drempel te bereiken mag die omzet niet gecumuleerd worden met andere inkomsten uit de tankshop.

Peter Luykx: "Op het Vlaams Belang na stemden alle partijen voor mijn voorstel. Het resultaat is dat er in Limburg alleen minstens 100 jobs gered konden worden. De nieuwe wet brengt duidelijkheid in een complexe wetgeving die de openingsuren en sluitingsdagen regelt. De rechtsonzekerheid is weggewerkt."

Peter Luykx is er van overtuigd dat het aanbod van de tankstations een aanvulling is en geen concurrentie vormt voor de buurtwinkels. "De automobilist koopt in een tankstation vooral voor onderweg: snacks, drank, lectuur en tabak. Het aanbod van de benzinestations is eerder een aanvulling op dat van de traditionele winkels."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is