Senaatsvoorzitster ontvangt Congolese delegatie in parlement

Door Peter Luykx op 14 oktober 2011

Het gaat onmiskenbaar goed in Congo.  Ontslagnemend minister Vanackere liet dit eerder  al optekenen in de pers. Partijgenoot en kersvers senaatsvoorzitter Sabine de Bethune doet er nog een schep bovenop. Zij nodigt een officiële delegatie uit Congo uit in het parlement. Enkele weken voor de verkiezingen broodjes bakken met  het Congolees regime  is niet erg verstandig en brengt onze neutraliteit in gevaar.

Even ter herinnering: op 28 november vindt in Congo de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Op dezelfde dag wordt ook een nieuw parlement gekozen. Begin 2012 zal dan, in de beslissende tweede ronde, duidelijk worden wie het nieuwe staatshoofd wordt. Een politieke thriller zal dat niet worden. De uittredende president Jozef Kabila heeft in januari een grondwetswijziging doorgevoerd die zijn post veilig stelt. De president kan met 20% worden herkozen en de wijziging beknot ook sterk de macht van de provinciegouverneurs. Een land van 70 miljoen inwoners wordt vanaf dan op Jacobijnse wijze vanuit het presidentiële paleis geleid.

Terwijl de logistieke voorbereiding niet optimaal verloopt, er al rellen uitbraken en de voorzitter van de Congolese verkiezingscommissie een aanzienlijke budgetverhoging vraagt voor de logistieke voorbereiding, blijft België bereid om Congo verder te steunen.  Een ontmoeting door de senaatsvoorzitter van dit land  met een delegatie kan door de oppositie verkeerd geïnterpreteerd worden.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is