Sandy rules !

Door Peter Luykx op 5 november 2012

Sandy zindert  na op alle [Peter Luykx aan het White House]  TV-zenders.  De schade wordt opgemeten.  The road to recovery is long.  Kleine en grote verhalen schetsen de ellende van de getroffen inwoners.  Heeft Obama  met zijn optreden punten gewonnen of niet?  De getroffen gebieden zijn staten waar de democraten sowieso al sterk stonden.  De menselijke ellende, geen elektriciteit, materiële schade en de koude kunnen zich wel eens keren tegen het zittende bestuur. Zowel Thomas Davis (republican) als Bill Sweeney (democraat)  zeggen tijdens  een debat in de John Hopkins University in Washington dat het Sandy-effect niet zozeer de twee presidentskandidaten zal treffen maar wel de vele bestuursmandaten op lokaal niveau.

Independent voters rule!

Obama wordt door sommige media als de gedoodverfde winnaar beschouwd.  Maar is dat wel zo?   De vele polls kondigen een nek-aan-nekrace aan.  De zwevende kiezer maakt het verschil.  Maar in tegenstelling tot de verkiezingen ‘voor’ 2008 zijn vandaag  40% van alle kiezers onafhankelijke kiezers.  Een tiental jaar geleden waren er dat  slechts 10%.  Deze kiezers rekenen zich niet automatisch tot het Obama of Romney-kamp  Toch zal hun stem de doorslag geven.

Money rules!

Nooit eerder werden zulke enorme bedragen besteed aan de politieke campagnes.  ‘Political  fundraiser’  Mark Hanna, een industrieel die in de 19de eeuw geld inzamelde voor politieke campagnes zei ooit: “There are two things that are important in politics. The first is money, and I can’t remember what the second one is.”  Robert Pastor, co-director Center for Democracy and Election management, vreest dat geld de democratische stem ondermijnt.

The President rules!

De voorbije honderd jaar konden slechts vier presidentskandidaten de uittredend president verslaan.  De kanseliersbonus bestaat.  Enkel in 1980 kon Ronald Reagan Jimmy Carter van de troon stoten in economisch moeilijke tijden.  In 1992 versloeg Bill Clinton George Bush.  Voegt Romney zich als vijfde kandidaat aan deze lijst toe?

Volgens Frank Fahrenkopf,  voormalig  chairman of the Republican National Committee,  zijn er twee campagnes.  Obama vraagt om te kiezen  (‘Choice’), terwijl Romney vraagt te evalueren (‘Referendum’).   Een evaluatie kan Joe Sixpack wel doen kiezen voor Romney.  De werkloosheid bedraagt 7,9%., het overheidstekort 16 trillion (!)dollars,  …

Swingstates rule!

De  ‘battleground’ om zoveel mogelijk van de 538 kiesmannen binnen te halen, speelt zich af in een tiental ‘swingstates’.  In deze staten bestaat er geen zekerheid over wie de meerderheid behaalt.  De kandidaat die in een staat wint, takes it all.  Iedereen is het er over eens dat Ohio met 18 kiesmannen een belangrijke swingstate is.  Wint Romney niet in Ohio, dan kan hij het presidentschap op zijn buik schrijven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is