Reynders verfranst top van diplomatie

Door Peter Luykx, Karl Vanlouwe op 18 februari 2013, over deze onderwerpen: Diplomatie

Volgens N-VA-Kamerlid Peter Luykx is het taalkundige evenwicht bij de benoeming van Belgische ambassadeurs in het buitenland volledig zoek. "In de marge van de jaarlijkse diplomatieke dagen werd beslist wie welke ambassade zou toebedeeld krijgen. Dit zou in 2013 10 Franstalige topdiplomaten opleveren (van de 15)." Het Kamerlid verwijst naar belangrijke posten zoals Londen, Berlijn en New York (Verenigde Naties).  

“Indien een ambassadeur Nederlands spreekt tijdens een missie van Flanders Investment and Trade, roept minister Reynders die op het matje. Maar dezelfde minister lijkt er geen problemen mee te hebben dat het taalevenwicht bij de benoeming van ambassadeurs met de voeten wordt getreden." 

Ook N-VA-senator Karl Vanlouwe deelt deze analyse: "Zelfbediening is eerder regel dan uitzondering geworden bij de benoeming van diplomaten. Wie niet over een partijlidkaart beschikt valt uit de boot." Eerder had de N-VA’er een wetsvoorstel ingediend om een objectief parlementair advies te verlenen alvorens ambassadeurs te benoemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is