Prinses Astrid kan handelsmissies niet leiden

Door Peter Luykx op 15 oktober 2013, over deze onderwerpen: Buitenlandse handel / handelsmissies

Prinses Astrid kan de toekomstige handelsmissies niet leiden. De wet zegt namelijk duidelijk zegt dat de erevoorzitter van de raad van bestuur van het Agentschap Buitenlandse Handel die missies moet leiden. Dat zegt Karim Van Overmeire (N-VA) die de kwestie vandaag aankaartte in de commissie voor Buitenlands Beleid van het Vlaams Parlement.

Premier Di Rupo liet in een brief van 17 juli aan minister-president Peeters weten dat (Koning) Filip Erevoorzitter zou blijven, maar dat prinses Astrid de twee eerstvolgende missies zou leiden. Een dag later nam de federale regering die beslissing ook effectief, zonder ook maar even te wachten op het antwoord uit de Vlaamse Regering. 

"We hebben geen bezwaar tegen gemeenschappelijke handelsmissies”, zegt Van Overmeire. “Maar dan moet men Vlaanderen daar ook effectief in kennen. Bovendien hebben we daar geen aparte structuur met tientallen personeelsleden voor nodig. De troonwissel is trouwens de geschikte gelegenheid om de werking van het Agentschap te herzien.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is