Peter Luykx vertrekt als waarnemer op observatiemissie naar Congo

Door Peter Luykx op 12 november 2011

Op 28 november vinden in de DRCongo presidents- en parlementsverkiezingen plaats. Kamerlid Peter Luykx trekt voor N-VA-kamerfractie als observator naar Mbandaka. “Tijdens het verkiezingsproces zal ik als waarnemer 40 stembureaus bezoeken en controleren op onregelmatigheden. Dat Kabila met slechts één stemronde in het vooruitzicht het van een verdeelde oppositie haalt staat in de sterren geschreven. Twee vragen blijven open : hoe zal de Congolese bevolking reageren op de uitslag en welke partijen krijgen een sterk mandaat toegewezen in het parlement ?”

Het oude Coquilhatstad – in de noordoostelijke Evenaarsprovincie

Mbandaka, de hoofdstad van de noordoostelijke Evenaarsprovincie op de linkeroever van de Congostroom, is het vroegere Coquilhatstad. Met 750.000 inwoners is het een belangrijke stad op de as Kinsahasa – Kisangani. In 1997 haalde Mbandaka het nieuws door de moordpartijen op Hutustammen.

In welk land ontwaakt Congo ?

De aanloop naar de verkiezingen verliep met intimidaties, geweld en opruiende taal   allerminst vootvarend. Kabila (PPRD), Vital Kamerhe (UNC) en Etienne Tshisekedi (UDPS) zijn de voornaamste kandidaten voor het presidentschap. Door een grondwetswijziging begin dit jaar wordt de president in één ronde gekozen. Peter Luykx : “Toch deel ik de vrees dat bij de bekendmaking van de president op 6 december onrust ontstaat wanneer de resultaten aangevochten worden. In het slechtste geval verzandt Congo in een Ivoriaans scenario waarbij twee kandidaten de overwinning claimen en zich beroepen op onregelmatigdheden. Met de laattijdige levering van stembusurnes uit China en stembiljetten uit Zuid-Afrika verliep de voorbereiding niet vlekkeloos. De laattijdige bevestiging van de kieslijsten lieten ook niet toe om voorafgaand een grondige controle uit te voeren van de stemgerechtigden.

Welke rol speelt het parlement ?

Tegelijkertijd doen 18.500 kandidaten een gooi naar één van de 500 zitjes in het nationale assemblee. Dat de parlementsverkiezingen gelijktijdig plaatsvinden geeft alvast hoop op een sterkere rol voor de volksvertegenwoordigers. Bij zijn aantreden in 2006 slaagde Kabila er op korte tijd in om Kamervoorzitter Kamerhe opzij te schuiven en getrouwen op cruciale posities in het zadel te hijsen.  Voor Peter Luykx is dit scenario niet voor herhaling vatbaar : “De democratie moet een eerlijke kans krijgen. De Congolese bevolking heeft nood aan een parlement dat een meer efficiënt overheidsapparaat en juridisch systeem kan garanderen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is