Peter Luykx (N-VA) gaat voor vierde mandaat in de Kamer

Door Peter Luykx op 8 februari 2019

Peter Luykx (54), volksvertegenwoordiger voor N-VA en afkomstig uit Lommel, is effectief kandidaat voor de federale verkiezingen in mei. Luykx is intussen twaalf jaar parlementslid en langst zetelend Kamerlid voor N-VA in Limburg. In mei staat hij op de zesde plaats van de Limburgse Kamerlijst: “We zijn weer vertrokken! Zondag 26 mei 2019 vind je me op de N-VA Kamerlijst op plaats 6. Mijn 10de campagne als kandidaat voor N-VA. Intussen zetel ik als Vlaams-nationalist 12 jaar in het federaal parlement, de eerste en langst zetelende N-VA-er in Limburg die verkozen werd voor de Kamer. U kan verder op mij rekenen! Ik laat Limburg niet los. Alvast dank voor uw steun en uw stem.

Ijzeren Peer

Peter Luykx werd voor het eerst verkozen in 2007 en werkte aanvankelijk in de commissies Infrastructuur (NMBS) en Financiën & Begroting. Hij brak een lans voor het ondernemerschap en pleit vandaag voor de internationale uitbouw van Limburgse ondernemers. Zijn resolutie over de IJzeren Rijn-onderhandelingen werd door meerderheid en oppositie goedgekeurd. Omwille van zijn vele tussenkomsten in dit dossier kreeg hij de bijnaam ‘IJzeren Peer’. De ontsluiting van Limburg is zeker voor Noord-Limburg een belangrijk dossier dat Luykx vandaag nog steeds nauwgezet opvolgt.

Buitenland is binnenland.

In 2010 verlengde hij zijn mandaat en werd Luykx eerste ondervoorzitter in de commissie Buitenlandse Betrekkingen. Daarin volgde hij onder meer Europa (waaronder het BREXIT-dossier), de Arabische revolutie, Centraal-Afrika, de diplomatieke beweging en de rol van ons land in de conflictbestrijding in het buitenland op. De voorbije jaren werpt Luykx zich ook op als verdediger van de Catalanen tegen wie de Spaanse staat onrechtvaardig optreedt.

Luykx is van mening dat de impact van buitenlandse gebeurtenissen en Europese wetgeving voor Limburg al te vaak wordt onderschat: “Denk maar aan de dreiging van de VS om invoerheffingen te vragen op staal en aluminium of de Brexit waardoor Limburgse ondernemers zich terugtrekken van de Britse afzetmarkt. Sancties tegen Rusland hebben directe gevolgen voor onze fruitsector. Maar ook de Europese regelgeving en begrotingsregels bepalen ons binnenlands beleid. Tot slot zijn ook migratie en veiligheid belangrijke thema’s waarvoor we ons internationaal moeten organiseren.

Een lokale sterkhouder

Peter Luykx werd geboren in 1964 in Neerpelt en groeide op in Lommel. Hij is papa van Lotte, Jef, Rik, Sien, Anne en Tineke. Na zijn studies Economie in Gent, ging hij aan de slag als ondernemer en bedrijfsleider. Luykx voelde zich sterk maatschappelijk betrokken, was actief in diverse verenigingen en sloot zich in 2002 aan bij de N-VA. Als eerste Lommels N-VA-lid en plaatselijk voorzitter stampte hij in 2003 een stevige afdeling uit de grond. Die telt vandaag 5 gemeenteraadsleden en kan rekenen op de steun van een 20-koppige bestuursploeg. Luykx werd in oktober vorig jaar voor de derde maal verkozen als gemeenteraadslid en is fractievoorzitter voor N-VA. De partij maakt sedert oktober deel uit van de meerderheid in Lommel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is