Peter Luykx keurt operatie Franse politie tegen Koerden af

Door Peter Luykx op 9 juni 2011

Afgelopen weekend viel de Franse politie binnen bij enkele Koerdische organisaties. De aanhouding van 22 schrijvers en journalisten doet denken aan de inval bij ROJ TV in Denderleeuw op 4 maart vorig jaar. Peter Luykx veroordeelt dit nieuwe staaltje van de klopjacht tegen de Koerden : “Europa moet meer aandacht vestigen op de hedendaagse vervolging van deze minderheidsgroep. De EU moet dringend de rol van de Turkse overheid onderzoeken wil zij op een geloofwaardige manier spreken over de toetreding tot de EU van dit land.” 

Afgelopen zaterdag kwam het tot gevechten tussen de Franse politie en Koerden. Volgens Le Parisien werden 3 kaderleden opgepakt van de Arbeiderspartij PKK. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken kadert de operatie in de bestrijding van het terrorisme. Dit voorval is zeker niet het enige wapenfeit in de recente klopjacht op de Koerden. Peter Luykx kan zich niet van de indruk ontdoen dat Turkije ook dit keer de actie orkestreert : “In eigen land was er de inval bij ROJ TV in Denderleeuw, maar afgelopen jaar opende het Deense ministerie van Justitie een zaak met het oog op de sluiting van datzelfde televisiestation en van Mesopotamia Broadcast.”

Het voortbestaan van het enige mediakanaal voor en door Koerden kwam zo met de steun van westerse landen in gevaar. De actie in Parijs is een nieuw hoofdstuk in de klopjacht op de Koerden. Peter Lukx : “Het zal ook niet het laatste zijn zolang lokale politionele instanties de Turkse overheid op haar wenken bedient. Europa voert dan wel graag het hoge woord over respect voor de mensenrechten, maar het vergeet die lijn door te trekken naar de Koerden. Europa moet eindelijk ophouden met het in stand houden van de onderdrukking van de Koerden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is