Oekraïne: diplomatie als ultieme uitweg

Door Peter Luykx op 12 februari 2015, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken, Oekraïne
Oekraïne: diplomatie als ultieme uitweg

N-VA-Kamerlid Peter Luykx roept op om het pad van de diplomatie niet te verlaten bij het conflict in Oekraïne. Tegelijk moeten we rekening houden met de andere middelen die te onzer beschikking staan, indien het overleg zou falen. “Baat de wortel van de diplomatie niet, dan moet het Westen zich beraden welke stok wel tot een oplossing kan leiden.”

Verrast door het plotse offensief van de pro-Russische rebellen in de Donbas verliest Europa niet alleen zijn greep op het uitdijende Oekraïense conflict, het dreigt ook in zijn positie als onderhandelingspartner overbodig te worden. Het blitzbezoek aan Moskou en Kiev van de Duitse kanselier Merkel en de Franse president Hollande en het aansluitende treffen in Washington zijn een duidelijk bewijs van de ernst van de situatie.

Voorrang aan diplomatie
Voor Luykx moeten diplomatie en dialoog steeds de prioritaire weg zijn naar een duurzame oplossing. Dat neemt niet weg dat het initiatief van Merkel en Hollande beter afgetoetst had moeten worden op Europees niveau. “Dan hadden ze nu op de onderhandelingen met één stem de belangen van de EU kunnen vertolken, eerder dan voor eigen rekening te spreken”, aldus Luykx. In de marge van het falende Europese buitenlandbeleid pleit de N-VA-fractie alleszins voor een voortzetting van de diplomatieke inspanningen, maar hekelt ze het gebrek aan consensus en initiatief. “Wil Europa zijn rol als wereldspeler handhaven, dan moet het investeren in diplomatie en buitenlands beleid met één stem”, waarschuwt Luykx.

Agressie bekampen
Na het neerhalen van vlucht MH17 en het sponsoren van het conflict met wapens en manschappen kan Rusland niet langer rekenen op terughoudendheid van Europa. “Gewapend met economische sancties en gesterkt door de dalende olieprijzen bekampt de EU al enige tijd de agressie van Poetin”, zegt Peter Luykx. “Het is de hoogste tijd voor resultaten op het terrein en maatregelen die de stabiliteit in de regio garanderen om verdere slachtoffers te vermijden. Zonder daarbij te vergeten dat een kat in het nauw soms rare sprongen maakt. Als Poetin de vlucht vooruit kiest en zijn agressieve buitenlandpolitiek nog opvoert, dan moeten we er niet aan twijfelen om, net zoals de VS en de Baltische staten, een strengere aanpak te bepleiten. Misschien is het tijd om president Poetin recht in de ogen te kijken en openlijk de vraag te stellen of militaire steun door een assertief Europa het conflict niet eerder zou inkorten dan doen escaleren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is