Obama staat voor gigantische uitdaging

Door Peter Luykx op 7 november 2012, over deze onderwerpen: Politiek

Vooraf: Amerikaanse verkiezingen zijn bijzonder moeilijk te beoordelen vanuit een Europees perspectief. Wij Europeanen hebben immers een totaal andere set van normen en waarden dan Amerikanen. Vanuit Europa een keuze maken, vraagt een grondig inleven in het Amerikaans referentiekader. Dat is niet gemakkelijk en gebeurt dan ook vaak hoogstens heel oppervlakkig. Toch een poging.

Barack Obama heeft dus de presidentsverkiezingen gewonnen van zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Ik had het geluk als waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Washington aanwezig te zijn bij de overwinningsfeesten van de Democraten en bij de treurnis van de Romney-aanhangers. Obama wist 303 kiesmannen achter zich te krijgen, Romney 206. Maar in naakte stemmen geteld, liggen beide kandidaten heel dicht bij elkaar.

Amerika heeft dus zeer verdeeld gestemd. Tussen Obama en Romney is er een verschil van 3 miljoen stemmen. Dat het Huis van Afgevaardigden in Republikeinse handen blijft, geeft aan dat de overwinning van Obama niet echt klinkend is. Het zal voor de president nu vooral zaak zijn toch 'zijn' beleidsmaatregelen te kunnen doordrukken in een hem grotendeels 'vijandig' Congres. Obama kondigde alvast aan met de Republikeinen samen te willen werken om het begrotingstekort terug te dringen, de belastingen te hervormen en de migratie aan te pakken. In zijn eerste ambtstermijn verliep dat behoorlijk moeizaam.

Jobs, migratie en klimaatverandering

Tijdens zijn overwinningsspeech maakte Barack Obama meteen ook duidelijk dat zijn prioriteit zal liggen bij jobs, maar ook bij migratie en de gevolgen van de klimaatverandering. Opvallend: over Europa sprak hij niet. Dat was ook al zo tijdens de campagne, overigens bij beide kandidaten.

Nog opvallend aan het stemresultaat in de V.S.: Romney scoorde minder goed bij de vrouwen en de jongeren. Zou het kunnen dat vooral de ethische thema’s (abortus, holebirechten) de centrumkiezers hebben afgeschrikt? Romney is een Mormoon; zijn Republikeinse partij heeft een zeer conservatieve vleugel, The Tea Party. Speelde deze factor negatief?

Mij lijkt het vooral dat de gewone Amerikaan, die de negatieve erfenis van Bush Junior aan den lijve heeft gevoeld, Obama nog een kans wilde geven. Laten we nu hopen dat Obama opnieuw de spirit vindt om de komende vier jaar te doen waarin hij de voorbije bestuursperiode niet helemaal geslaagd is: de werkloosheid verder aanpakken en de openbare voorzieningen verbeteren.

Bergen werk

Veel zal natuurlijk afhangen van wie Obama in zijn kabinet zal opnemen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft al aangegeven dat ze stopt. Als gevolg van het stemresultaat en het 'verdeelde' Amerika, zal Obama waarschijnlijk enkele topposities in zijn regering aan Republikeinen toevertrouwen. De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg, hoewel Republikein, had na de orkaan Sandy zijn steun al uitgedrukt. Maar het is ook goed mogelijk dat Obama ministerposten zal toewijzen aan kandidaten uit de swing states, zoals Ohio. Dit alles wordt de volgende dagen wellicht duidelijk. Bergen werk dus, maar hopelijk levert de stembusslag in de V.S. een gunstige opstap naar die beloofde 'change'.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is