No-Deal Brexit is geen optie

Door Peter Luykx op 17 januari 2018, over deze onderwerpen: Brexit, Europese Unie

In de commissie Europese Aangelegenheden luisterde ik (aandachtig) naar H.E. mevrouw Alison Rose, Ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, over de stand van zaken in het Brexit-dossier. Op mijn beurt stelde ik mijn vragen aan de Ambassadeur. Lees verder het verslag dat BELGA schreef:

"BELGA: Ambassadeur Rose maakte de Belgische parlementsleden meteen duidelijk waarom ze naar de Kamer was afgezakt. "Zo kunt u rechtstreeks de Britse positie vernemen en kunt u mij vragen stellen." Peter Luykx (N-VA) greep de kans en vroeg Rose waarom zowel de regering van Theresa May als de EU rekening houdt met het scenario waarin de onderhandelingen afspringen en de Britten op 30 maart 2019 dus zonder akkoord de EU verlaten. "De N-VA is nooit voorstander geweest van een onderhandeling in twee fasen", legde hij uit. "Wij vinden nog steeds dat een goede implementatie en desnoods een langere transitieperiode veel belangrijker zijn dan een snel akkoord. Wij zijn zeker niet te vinden voor een 'no deal'-brexit."

"Daarom verontrust het ons dat beide partijen werken aan een noodplan. Het is beter het vertrouwen te behouden en dat soort scenario's niet verder uit te bouwen", zei Luykx.

Rose antwoordde dat de prioriteit van de regering-May uitgaat naar het vinden van een akkoord. "Maar men bekritiseerde mij al - misschien wel terecht - omdat het Verenigd Koninkrijk niet beter voorbereid was op een 'neen' bij het brexit-referendum. We moeten op zijn minst nadenken over de opties bij het uitblijven van een akkoord, maar onze prioriteit ligt wel degelijk bij een akkoord."
Geconfronteerd met de vraag hoe realistisch het totaal tegenovergestelde scenario is, namelijk dat de brexit wordt teruggedraaid, zei Rose dat ze "gek zou zijn om 'nooit' te zeggen". Maar ze voegde er meteen aan toe dat het Britse parlement het resultaat van het referendum met een grote meerderheid bekrachtigd heeft. Met andere woorden: dat de Britten op hun stappen terugkomen, is momenteel totaal niet aan de orde. Dinsdagochtend zei Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk nog dat de Europeanen de Britten niet zullen afwijzen als ze alsnog van mening zouden veranderen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is