Nederlandsonkundige leerkracht voor Turkse kleuters in Lommelse school is “onbegrijpelijk” voor Vlaamse leerlingen

Door Peter Luykx op 7 oktober 2011

In de katholieke Lommelse school Sint-Jan is sinds dit schooljaar een Turkse juf aan de slag die geen Nederlands spreekt. De kleuters worden zo gedurende enkele uren per week in de eigen taal opgevangen. Volgens Peter Luykx, fractieleider voor N-VA Lommel, is deze aanpak nefast voor de ontwikkeling van kwetsbare jongeren. Gezinnen die zich willen integreren in Vlaanderen  dienen ook onze voertaal te leren. Bovendien is het onverantwoord dat de Turkse gemeenschap zelf opdraait voor de wedde van deze leerkracht. “Voor we het goed beseffen schept dit precedent een vrijgeleide om het Nederlands te verdringen in onze onderwijsnetten.  Je kan toch niet je ‘eigen’ taal kopen in het Vlaamse onderwijs.”

Taalontwikkeling in gevaar

Ondanks de positieve reactie van Vlaams minister Smet, ziet de N-VA dit initiatief als een smet op de ontwikkeling van de schoolgaande migrantenjongeren.  Peter Luykx: “Jong geleerd is oud gedaan. De taalontwikkeling van jonge migranten, sowieso een kwetsbare groep in het onderwijs, staat op de helling. In de taal die migranten thuis spreken is iedereen vrij, maar onderwijs dat in Vlaanderen wordt aangeboden dient in het Vlaams te verlopen. Bovendien is het onbegrijpelijk  dat een leerkracht zonder deelname aan het Vlaams inburgeringsproject aan de slag kan in ons onderwijs. Van een Nederlandsonkundige leerkracht mag men niet verwachten dat zij de jongeren klaarstoomt voor het Vlaams onderwijs.”

Gevaarlijk precedent

De aanstelling van een Nederlandsonkundige kracht in een Lommelse school schept een gevaarlijk precedent voor het Vlaamse onderwijs. “Voor we het goed beseffen krijgt deze procedure navolging in andere steden en is er geen weg terug. Wat als deze gang van zaken wordt doorgetrokken naar het lager en secundair onderwijs ? In dat geval moet minister Smet niet verbaasd zijn indien nog meer allochtone jongeren omwille van taalachterstand nog meer het slachtoffer worden van het watervalsysteem”, aldus Peter Luykx.  Wie hier wil wonen en werken dient minstens onze taal te leren. Je kan niet je eigen taal ‘kopen’ in het Vlaamse onderwijs.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is