Na Vlaanderen zet ook Federaal Parlement licht op groen voor CETA

Door Peter Luykx op 19 juli 2018, over deze onderwerpen: Buitenlandse handel, Economie, Europese handel, Europese Unie, Federaal parlement

Het Federaal Parlement heeft vandaag het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada goedgekeurd. De Kamer is daarmee het tweede parlement in België dat instemt met het veelbesproken Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). De primeur was weggelegd voor het Vlaams Parlement, waar men twee weken geleden het licht al op groen zette.

De CETA-onderhandelingen hebben een moeizaam en hobbelig parcours afgelegd, zowel in binnen- als in buitenland. Bijna tien jaar na de start van de EU-Canadese onderhandelingen en na communautaire hindernissen in eigen land, heeft de Kamer vandaag de finale stap gezet in de ratificatie van het CETA-akkoord. Federaal volksvertegenwoordiger Peter Luykx, die voor de N-VA dit dossier in de Kamer opvolgt, reageert fier en tevreden: “Het eindresultaat mag er zijn. Wat we hier vandaag hebben goedgekeurd, is een evenwichtig en modern handels-en investeringsbeschermingsakkoord, dat niet enkel onze offensieve maar ook onze defensieve belangen dient.

Het Limburgs Kamerlid is overtuigd van de voordelen die CETA biedt, voor Vlaanderen én Wallonië: “De opening van de markten is van een ongeziene grootte. De EU schat de nieuwe commerciële mogelijkheden tussen Europa en Canada die uit dit akkoord zullen voortvloeien op 22 miljard euro per jaar, een belangrijke boost voor de bilaterale handel in goederen en diensten.

In tijden van Trumpiaanse handelspolitiek, is een uitgebreid vrijhandelsakkoord tussen twee westerse bondgenoten des te opmerkelijker. Peter Luykx legt uit: “Het is een krachtig signaal dat wij in dit land, ondanks alle opwinding, paniek en verdwazing van de afgelopen jaren, nog steeds een meerderheid vinden die duidelijk durft te kiezen voor vrijhandel, economische belangen en welvaart van de burger. Een meerderheid die durft de keuze te maken voor multilateralisme, voor economische samenwerking tussen landen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is