N-VA zet in op behoud tewerkstelling en innovatie fruitsector Limburg

Door Peter Luykx op 24 september 2013

Kamerleden Karolien Grosemans, Peter Luykx en Theo Francken brachten vandaag  een werkbezoek aan de Veiling Haspengouw in Sint-Truiden.  De Limburgse fruitboeren hebben het niet makkelijk en moeten aan lage marges concurreren t.o.v. het buitenland.  Met hun bezoek vragen de N-VA kamerleden meer aandacht voor de fruitsector in Limburg. De voorziene SALK-middelen moeten in de eerste plaats ingezet worden om de tewerkstelling en innovatie van de fruitsector te garanderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fruitsector Limburg belangrijke werkgever

De fruitteelt in ons land beslaat circa 16.000 hectare waarvan 70% in Limburg.  Zij telt zo'n 2.500 telers en 8.000 directe arbeidsplaatsen. Daarnaast stelt deze sector nog eens 65.000 indirecte werknemers tewerk. De sector staat onder zware druk.  De Veiling Haspengouw investeerde de voorbije jaren in onderzoek en ontwikkelde nieuwe teelten. Eén van de succesverhalen is een nieuwe appelvariant – Kanzi -  waarvan op 10 jaar meer dan 6.00.000. bomen werden aangeplant.

SALK voor fruit

Nieuwe middelen in het SALK-plan worden best aangewend om de fruitsector te ondersteunen en onderzoekscentra zoals PC-Fruit te ondersteunen.  Eventueel kan ook hier onderzoek plaatsvinden over  het telen van wijn.  De wijnbouw zelf kan volgens de N-VA'ers nooit de plaats innemen van de enorme tewerkstelling die de fruitteelt vandaag in Limburg voor zijn rekening neemt. Investeer daarom de beschikbare middelen in het bestaande economische weefsel van fruittelers, ontwikkeling en veilingen.

Veiling Haspengouw

De Veiling Haspengouw is geëvolueerd van een regionale veiling tot een internationaal gewaardeerde partner met  ongeveer 500 leden en heeft een 100-tal werknemers in dienst. De Veiling Haspengouw investeert in samenwerking met veredelingsstations, rassenontwikkelaars en andere coöperaties. Zij streeft nieuwe technieken na en test regelmatig nieuwe fruitvariëteiten uit. De veiling Haspengouw is met omzet van 61 miljoen euro de 5de meest succesvolle veiling van het land. De totale fruitaanvoer daalde in 2012 met 18% t.o.v. 2011. Door de lagere fruitproductie in de andere Europese landen konden de prijzen het volumeverlies nog enigszins compenseren en bleef het omzetverlies voor de Zuid-Limburgse fruitboeren beperkt. De Veiling Haspengouw zag de omzet dalen met vijf procent tot 61 miljoen euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is