N-VA vraagt dat minister Reynders Congolese president Kabila op zijn verpletterende verantwoordelijkheid wijst

Door Peter Luykx op 19 augustus 2012

Vandaag vertrekt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders voor een week naar Congo en Rwanda. Karl Vanlouwe,  voorzitter van de Senaatscommissie, en Peter Luykx van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken roepen minister Reynders op om Kabila op zijn verpletterende verantwoordelijkheid te wijzen voor de situatie in het oosten van het land. 

"We hopen dat de minister inziet dat de huidige machtshebber in Kinshasa geen slachtoffer is van wat nu gebeurt in het oosten van Congo, maar dat hij hem voor zijn verpletterende verantwoordelijkheid plaatst. De problemen in Oost-Congo kunnen niet losgekoppeld worden van de politieke situatie in Kinshasa na de verkiezingen van vorig jaar. Dit erkennen zou alvast een eerste stap kunnen zijn in een oplossing voor het conflict in Oost-Congo", stellen beide N-VA parlementsleden.

Kivu
Sinds enkele maanden ligt Oost-Congo opnieuw in het oog van de storm. De rebellenbeweging M23 rukt langzaam maar zeker op in de Kivu-provincies, en wordt hierin, volgens een rapport van de Verenigde Naties, gesteund door buurland Rwanda. Zo’n 250.000 Congolezen moesten daardoor hun woning ontvluchten.

Vanlouwe: "President Kabila is geen slachtoffer van de situatie in Oost-congo maar is even verantwoordelijk als Paul Kagame. Het is omdat de politieke wil ontbreekt in Kinshasa om het probleem op te lossen dat de situatie in Oost-Congo blijft voortduren."

Rwanda
Minister Reynders ontmoet in Rwanda minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo en president Paul Kagame. N-VA vreest dat deze gesprekken niet veel zullen opleveren.

Peter Luykx: "België is geen speler (meer) in Kigali, ook al is het, na Congo en Burundi, onze belangrijkste ontvanger van hulp. Na de verkiezingen in 2010 trakteerde Rwanda ons zelfs met pesterijen zoals het blokkeren van de bankrekening van onze ambassade. De spelers die hier wél invloed hebben, Londen en Washington, hebben hun demarche ondertussen al genomen. Waar onze diplomatie wel degelijk een verschil kan maken, is net over de grens, in Congo."

Beide parlementsleden kijken ondertussen ook uit naar de al lang aangekondigde Centraal-Afrika nota van minister Reynders.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is