N-VA vindt bezoek Reynders aan Congo "wereldvreemd"

Door Peter Luykx op 8 april 2012

De N-VA reageert met ongeloof op de aankondiging van het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Reynders aan Congo, later deze maand. "Hiermee legitimeert Reynders het regime van Kabila, dat na de verkiezingen door de EU en andere observatoren, zoals het Carter Instituut, als ongeloofwaardig werd beschouwd", zeggen Senator Karl Vanlouwe en Kamerlid Peter Luykx van de N-VA.

"Nog voor het stof van de tumultueuze verkiezingen is gaan liggen, legitimeert de Belgische regering Kabila. Toen Kabila vorig jaar de grondwet veranderde om zijn herverkiezing te verzekeren en nadien de massale fraude bij de verkiezingen bekend werd, bleef het oorverdovend stil bij de Belgische diplomatie. Met dit bezoek knoopt België opnieuw aan bij een wereldvreemde Congopolitiek, gebaseerd op persoonlijke belangen en nostalgie", zegt Peter Luykx. 

Ook Senator Karl Vanlouwe, die net als Luykx aanwezig was als waarnemer tijdens de verkiezingen, reageert ontzet. "Dat er dan nog economische motieven achter het bezoek zitten, is helemaal gek. Terwijl de Congolezen hun onvrede uitschreeuwen over de gang van zaken, gaat Reynders nu enkele contracten onderhandelen met Kabila."

Luykx en Vanlouwe vinden ook dat ons land zich opnieuw isoleert in Europa. "Onder druk van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kon net verhinderd worden dat Reynders de eedaflegging van Kabila zou bijwonen." Dat hij nu alsnog naar Kinshasa trekt, vinden beiden een kaakslag voor het Congolese volk, dat zich nu ook in de steek gelaten voelt de Belgische politieke klasse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is