N-VA verduidelijkt openingsuren servicestations in de wet

Door Peter Luykx op 14 juni 2011

De Commissie Bedrijfsleven heeft het wetsvoorstel van Limburger Peter Luykx goedgekeurd, dat de regeling voor de openingsuren van benzinestations verduidelijkt. "In tegenstelling tot dag-en nachtwinkels mogen zij zeven dagen op zeven 24 uur open blijven, op voorwaarde dat hun aanvullend assortiment naast benzine beperkt blijft. Over dat laatste bestond onduidelijkheid. Om hun omzet te berekenen mogen ze voortaan verschillende productgroepen cumuleren", zegt Luykx. Het N-VA-initiatief kwam over de partijgrenzen heen tot stand met medewerking van de Limburgse Kamerleden van CD&V, Open VLD en sp.a.

Aanleiding voor het wetsvoorstel was het wegwerken van de onduidelijke rechtstoestand waarin sommige Limburgse servicestations verkeren. Naast de verkoop van benzine bieden zij vaak nog enkele andere producten aan. Enkele tegenstrijdige vonnissen van de rechtbank brachten de onduidelijkheid aan het licht over hoe omvangrijk dat aanvullend assortiment mag zijn.

Hoofdproducten samentellen
Peter Luykx: "Vanaf nu wordt de berekening van de hoofdactiviteit van servicestations verder uitgebreid. De verkoop van benzine blijft de hoofdactiviteit, maar om de jaaromzet te bepalen mogen nu meerdere hoofdproducten samengeteld worden. Hieronder vallen ondermeer gerechten die ter plaatse bereid worden, tabak, lectuur en telefoonkaarten."

Peter Luykx wil met de nieuwe wet de onduidelijkheid voor ondernemers weghalen: "Ondernemen mag niet geremd worden door betwistbare punten. Deze wetswijziging brengt het voorbestaan van buurtwinkels, superettes en nachtwinkels niet in gevaar. Zij zijn geen concurrenten van volwaardig uitgeruste winkels die 24 uur en 7 op 7 geopend zijn. In de praktijk koopt de automobilist in servicestations enkel producten die hij tijdens zijn rit nodig heeft. De rest koopt hij in de winkel die een ruimer gamma aanbiedt. Het aanbod van de benzinestations is een aanvulling op de traditionele winkels. Zij kunnen perfect naast elkaar overleven, zo leert de ervaring in Nederland, waar een grotere vrijheid op vlak van openingsuren bestaat."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is