N-VA tevreden over resolutie ter ondersteuning van Julia Timosjenko

Door Peter Luykx op 9 mei 2012

Vandaag is in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken een resolutie eenparig aangenomen die de opsluiting van Julia Timosjenko veroordeelt. N-VA Kamerleden Daphné Dumery en Peter Luykx, die de resolutie indienden, reageren verheugd op deze eensgezindheid in het parlement. "Dit stuurt een duidelijk signaal naar de Oekraïense regering", aldus Dumery, "dat voor Europa waarden als parlementaire democratie en respect voor de rechtsstaat geen holle begrippen zijn." 
 
Vorig jaar werd de voormalige Oekraïense premier Julia Timosjenko veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf na een politiek gemotiveerd proces. De Europese Unie en mensenrechtenorganisaties spraken zich uit tegen de totale afwezigheid van transparante en onafhankelijke rechtsprocedures. Momenteel zit Timosjenko nog steeds in een gevangeniscel, en verschillende waarnemers maken zich zorgen over haar mentale en fysieke toestand. 
 
In de aangenomen resolutie wordt duidelijk benadrukt dat ons land zich ook uitspreekt tegen het afsluiten van een associatie en -handelsakkoord tussen de EU en Oekraïne indien het Oost-Europese land de rechtsstaat met de voeten blijft treden. Morgen wordt de resolutie gestemd in de plenaire vergadering van de Kamer. 

"Dit geeft onze minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, de parlementaire ondersteuning in de aanloop van de volgende Europese Raad, op 14 mei", besluit Daphné Dumery. 

Eerder hadden verschillende Europese regeringsleiders al laten verstaan niet in te gaan op uitnodigingen voor het EK-voetbal in Oekraïne.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is