N-VA roept minister Reynders op om open kaart te spelen over Oost-Congo

Door Peter Luykx op 2 november 2012

N-VA-Kamerlid Peter Luykx roept minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op om open kaart te spelen in het conflict in Oost-Congo. "Ik deel de analyse van veel NGO's dat de oorzaken van het conflict niet alleen bij de buurlanden Rwanda en Oeganda liggen, maar ook in Congo zelf." 
 

Luykx verwijst naar een VN-rapport dat vorige week bekend werd gemaakt. Rwanda, maar ook buurland Oeganda, werden met de vinger gewezen omwille van hun steun aan rebellenbeweging M-23. "Nu de rebellen aan de poorten van Goma staan komt het conflict in een beslissende fase. Met 600 000 inwoners in Goma kan de situatie heel snel ontaarden in een humanitaire ramp", aldus Luykx. 
 
De N-VA steunt de beslissing om de militaire samenwerking met Rwanda op te schorten, en wil zelfs overwegen om de ontwikkelingshulp aan het land 'on hold' te zetten indien de Rwandese president Kagame zijn verantwoordelijkheid blijft ontlopen. Maar Luykx vindt ook dat de Congolese president Joseph Kabila niet zomaar de dans kan ontspringen. "De instabiliteit in Oost-Congo is even goed een binnenlands probleem. Reynders wil dit niet benadrukken, maar door alle hervormingen in de Congolese staatsstructuren en het leger af te blokken, ligt Kabila mee aan de oorzaak van het lijden van de bevolking in de Kivu's. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen." De N-VA'er hoopt dat onze minister van Buitenlandse Zaken dit ook zal benadrukken vandaag, tijdens het overleg met zijn Europese collega's: "De Belgische diplomatie moet er zich voor behoeden als spreekbuis van Kabila op te treden, willen we onze geloofwaardigheid behouden". 
 
Luykx twijfelt er aan of Reynders' piste om het mandaat van de vredesmacht MONUSCO uit te breiden het conflict zal kunnen oplossen. "MONUSCO is nu al de grootste VN-operatie ter wereld. Een oplossing zal in de eerste plaats van de aanstokers van het geweld moeten komen. Vredesmissies hebben alleen zin als er eerst een diplomatieke oplossing wordt bereikt, en daar zijn we nog lang niet."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is