N-VA Internationaal neemt Congo onder de loep

Door Peter Luykx op 12 juni 2018, over deze onderwerpen: Afrika, Verkiezingen

N-VA Internationaal, met gastheren Karl Vanlouwe (Vlaams volksvertegenwoordiger) en Peter Luykx (federaal volksvertegenwoordiger), organiseerde vandaag in het Vlaams Parlement een middaglezing over de Democratische Republiek Congo. Centrale gastspreker van dienst was Laurent Mutambayi, adviseur van staatssecretaris Theo Francken met Congolese roots.

Congo beleeft een cruciale en gespannen periode. Er staan immers presidents-, parlements-, provinciale en lokale verkiezingen gepland op 23 december 2018. Het is echter onzeker of deze ook werkelijk en op een correcte manier zullen plaatsvinden, en of Kabila op democratische wijze plaats zal maken voor een opvolger. President Kabila regeert al meer dan een jaar zonder mandaat, sinds zijn mandaat afliep in 2016 en hij het naliet om verkiezingen te organiseren.

Laurent Mutambayi gaf uitleg bij de politieke situatie van Congo, schetste de figuur van president Kabila en lichtte de zorgwekkende en dubieuze context toe waarin de huidige verkiezingen gepland staan. "Deze verkiezingen zijn van groot belang omdat het Congolese volk sinds de onafhankelijkheid van Congo nog nooit een vreedzame machtswissel heeft gekend," aldus Mutambayi. 

Het voor- en slotwoord werden verzorgd door gastheren Karl Vanlouwe en Peter Luykx. Beide volksvertegenwoordigers blijven als Centraal-Afrika kenners de Democratische Republiek Congo in deze woelige periode op de voet volgen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is