N-VA en sp.a in de clinch over Burgemeestershuis

Door Peter Luykx op 20 november 2011

De plannen voor een restaurant in het oude Burgemeestershuis zorgden op de gemeenteraad voor een hevige confrontatie tussen N-VA en de meerderheid. "De huur is te laag en de restauratie is betaald met gemeenschapsgeld dat nu naar een handelszaak gaat", zei Peter Luykx (N-VA). Burgemeester Peter Vanvelthoven en schepen Rita Phlippo (sp.a) reageerden furieus. "Moeten we dan terug naar de vroegere toestand die verlieslatend was voor de stad?"

"De concessieovereenkomst die het schepencollege uitwerkte, voorziet een maandelijkse huur van 1.200 euro voor het volledige gebouw en bijgebouwen zoals kiosk, koetshuis en de concïergewoning", stelt fractieleider van N-VA Peter Luykx. "De restauratiewerken alleen al hebben de Lommelaar meer dan 1,5 miljoen euro gekost, gemeenschapsgeld dat nu naar een handelszaak gaat." Luykx stelt zich vragen bij de leefbaarheid van het initiatief. "Slechts een kandidaat daagde op, dat moet toch een lichtje doen branden. Horecazaken sluiten meer en meer de deuren. Restauranthouders vertellen me dat het pand niet geschikt is. Nemen we hier geen groot risico?"

Burgemeester Vanvelthoven noemde de kritiek 'schandalig'. "Van uw plaatje klopt niets. De uitbaters investeren zelf ook nog 70.000 euro. Op die manier verwelkomen we geen mensen die willen investeren in Lommel. Het punt is: ofwel halen we kwaliteit naar Lommel, ofwel doen we niets. En ik pik het niet dat deze zaakvoerders voor dommeriken worden uitgemaakt." Luykx eiste dat Vanvelthoven die laatste woorden terugnam. "Nooit heb ik hen dommeriken genoemd of heb ik de capaciteiten van deze restauranthouders in twijfel getrokken." Oppositiepartij CD&V stapte mee in de bedenkingen en betreurde het karakter van de discussie.

Luykx stelde een alternatief voor. "Geef het pand in beheer van cc De Adelberg, dat reservaties regelt en de huur int. Het kan ingeschakeld worden als secretariaat voor de ondernemersclub, congrestoerisme en vergaderruimte. De conciërgewoning kan tegen een schappelijke prijs verhuurd worden en wekelijkse activiteiten, zoals concerten en lezingen, kunnen blijven plaatsvinden tegen een hoger tarief."

"Wat jullie beschrijven is exact de vroegere toestand die verlieslatend was voor de stad, Is dat nu de verandering waar jullie altijd voor pleiten?", vroeg Vanvelthoven. "En er waren geen wekelijkse concerten, waar heb je dat vandaan? Tussen de paar tientallen activiteiten zaten heel wat vergaderingen. Verenigingen huurden een ruimte voor vijf euro. Dat kan evengoed ook op andere locaties, zoals De Soeverein." Ook Schepen van Cultuur en Financiën Rita Phlippo (sp.a) hoorde de kritiek met gefronste wenkbrauwen aan. "We willen met de nieuwe bestemming het gebouw weer aanlokkelijk maken voor de Lommelaars."

Lees hier het artikel

Bron:

Geert Van Baelen - Het Belang van Limburg / ° Concentra

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is