Militaire interventie in Syrië houdt enorme risico’s in

Door Peter Luykx op 4 september 2013, over deze onderwerpen: Conflict in Syrië

Met de inzet van chemische wapens in Syrië werd een grens overschreden. Maar de N-VA-fractie staat terughoudend tegenover een militair ingrijpen. Niemand kan immers verzekeren dat het Assad-regime, als het zich in nauwe schoentjes bevindt, niet nog meer van deze verschrikkelijke wapens zal inzetten.

“Dat zou betekenen dat de burgerbevolking opnieuw het slachtoffer wordt", zegt Kamerlid Peter Luykx. Omgekeerd bestaat de kans dat, als Assad verzwakt, de rebellen door de frontlinies breken en een bloedbad aanrichten tegen regime en enclaves.

Voor de N-VA moet diplomatie altijd op de eerste plaats komen. Prioritair moet de burgerbevolking geholpen worden en de enorme vluchtelingenstroom gekanaliseerd. Hier kan en moet Europa een rol spelen. Wij vragen daarbij ook aandacht voor de Koerden in het noorden van Syrië.

Peter Luykx had gehoopt op een eenduidig standpunt eerste minister Di Rupo, maar wij hoorden hem tot nu toe niet. Luykx rekent er hoe dan ook op dat, bij een uiteindelijke beslissing, het voltallige parlement het laatste woord krijgt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is