Meldpunt malafide aannemers levert slechts 22 pv’s op

Door Peter Luykx op 16 juni 2011

“Het meldpunt malafide aannemers registreerde op 9 maanden tijd 1.121 klachten vanwege gedupeerde bouwheren. Slechts in minder dan 2% van de gevallen kon de economische inspectie een proces verbaal overmaken aan de parketten.” N-VA-kamerlid Peter Luykx kreeg inzage in deze cijfers van minister Van Quickenborne. Opvallend is dat van alle malafide dossiers er zich maar 3 in Limburg voordeden.

In maart vorig jaar richtte de Federale Overheidsdienst Economie een meldpunt op waar bouwheren hun negatieve ervaringen met aannemers konden aangeven. Het initiatief kwam tot stond in samenwerking met het commerciële televisieprogramma Red Mijn Huis op VTM.  Binnen de FOD Economie werd een Task Force opgericht die de klachten onderzocht. Dit resulteerde in 22 processen-verbaal die overgemaakt werden aan de parketten.

Peter Luykx: “Van de binnengelopen klachten deed de economische inspectie een onderzoek naar de sectorkennis van 61 aannemers. Ook werd hun inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen gecontroleerd. Dit leverde 22 processen-verbaal op. Los van de klachten die reeds door de bouwheer zelf werden opgestart, betekent dit dat slechts 2% van de onderzochte gevallen de aannemer malafide is. De helft van deze groep is in de provincie Antwerpen gevestigd is. In de andere provincies is het aantal malafide aannemers verwaarloosbaar :  Limburg (3), Brussel (3), Oost-Vlaanderen (3), Vlaams-Brabant (2) en West-Vlaanderen (1).”

Technische wanprestaties zorgen met 204 meldingen voor de grootste ergernis onder de bouwheren. In 56 gevallen werden de werken niet of onvolledig voltooid. Verdere klachten zijn het faillissement van de aannemers (46), diefstal of oplichting (37) of een probleem met de architect (19). Opvallend is dat in slechts één geval het een klacht betrof over zwartwerk. In 619 dossiers is er sprake van verschillende gebreken waaraan de aannemer niet voldoet. Voor 10% van de geregistreerde klachten werd reeds door de bouwheer zelf een gerechtelijke procedure opgestart. In dat geval kan de economische inspectie niet tussenkomen.

Peter Luykx: “Van bij het begin heb ik een kanttekening geplaatst bij dit meldpunt. Het mag allerminst de bedoeling zijn om een heksenjacht te ontketenen tegen de aannemers. Velen leveren immers voortreffelijk werk en komen hun afspraken met de bouwheer tijdig en nauwkeurig na.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is