"Madrid wilde chaos uitlokken," zegt Peter Luykx in Het Belang van Limburg

Door Peter Luykx op 2 oktober 2017

Kamerlid Peter Luykx was dit weekend internationaal waarnemer bij het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Hij deed op de dag van het referendum via de telefoon zijn verhaal aan Het Belang van Limburg: 

“De stemming wordt grimmig”, zegt Luykx aan de telefoon in het tumult bij het grote stembureau in de Escola Industrial in Barcelona. “We zijn vandaag in stembureaus in Sitges en Barcelona geweest. Overal was er dezelfde drukte, binnen en buiten. In zo'n bureau zie je tientallen mensen in de weer om er voor te zorgen dat de stembusgang geloofwaardig verloopt. Dat moet manueel omdat de informatica blijkbaar gesaboteerd werd. Er worden lijsten opgemaakt van wie gestemd had. De Catalanen mogen stemmen waar ze willen of kunnen, maar er is hen gevraagd om dat zo veel mogelijk in hun eigen woonplaats te doen.” De internationale waarnemers worden volgens Luykx met open armen ontvangen.

“Het is een immens emotionele ervaring: we worden hier als waarnemers vastgepakt, omhelsd. Ik heb vandaag duizenden mensen gezien die, soms met de tranen in de ogen, hun recht op zelfbeschikking uitoefenden. Terwijl de Spaanse regering alles in het werk stelt om de dag te doen mislukken in chaos.”

“Ik heb vanochtend geduw en getrek gezien, een poging om de ordelijke gang van zaken in de war te sturen. Elders was het optreden van de Guardia Civil totaal onacceptabel, in tegenstelling tot het beheerste optreden van de Catalaanse politie die ook vruchteloos bemiddelde met de Spaanse tegenhangers. Er zit een plan achter het Spaanse politiegeweld: de stembusgang in chaos te doen verlopen zodat de uitspraak van de kiezers geen gezag meer heeft. Dit is een inzet van overheidsmacht die een Europese democratie onwaardig is.”

(Het Belang van Limburg, 2 oktober 2017).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is