N-VA op bezoek bij Catalaanse collega’s

Door Peter Luykx op 13 september 2018, over deze onderwerpen: Catalonië, Regio's in Europa

Ruim één miljoen Catalanen en sympathisanten vierden op 11 september de Catalaanse nationale feestdag 'La Diada'. Naar jaarlijkse gewoonte was federaal volksvertegenwoordiger Peter Luykx, samen met Vlaamse parlementsleden Lieve Maes en Marc Hendrickx, één van hen.

De Limburger volgt de ontwikkelingen in Catalonië op de voet en was in Barcelona aanwezig om de Catalanen een hart onder de riem te steken. Peter Luykx: “De optocht voor ‘La Diada’ was dit jaar opnieuw een zeer indrukwekkend gebeuren. Voor mij is de keuze van de Catalanen duidelijk: ze schreeuwen om de onafhankelijkheid. Met negen Catalaanse leiders achter de tralies is er in de relatie met Spanje geen weg meer terug.”

De drie N-VA’ers namen niet alleen deel aan de feestelijke activiteiten, maar hadden in de Catalaanse hoofdstad ook contacten en ontmoetingen met collega’s uit het 135 leden tellende Catalaanse parlement, waaronder voorzitter Roger Torrent, ondervoorzitter Josep Costa en parlementslid Aurora Madaula. Luykx, Maes en Hendrickx hadden er een zeer uitgebreid gesprek met leden van zowel meerderheid als oppositie. Daarnaast ontmoetten ze leden van het middenveld, zoals Elisa Paluzie (Assemblea Nacional Catalana), Anna Arqué en Steven Vergauwen (beiden ICEC). “Deze positieve ontmoetingen zullen een vervolg kennen met een tegenbezoek in Vlaanderen eind dit jaar,” aldus Peter Luykx.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is