Lommel geen schakel in ongecontroleerd asiel- en migratiebeleid

Door Peter Luykx op 27 april 2019, over deze onderwerpen: Lokaal werk

Peter Luykx, N-VA Kamerlid en gemeenteraadslid voor Lommel, betreurt het asielbeleid van minister De Block in zijn stad. Na de heropening van Parelstrand, het tijdelijke opvangcentrum voor asielzoekers, volgde in februari een onaangekondigde verlenging van de opvang. Het stadsbestuur werd vooraf niet betrokken in deze beslissingen.

Peter Luykx: “Momenteel vinden bijna 800 asielzoekers een onderkomen in Lommel. Uiteraard geven we hen de warme welkom die ons typeert. Toch wil ik als Lommelaar ook een duidelijke boodschap geven aan Maggie De Block: uw aanpak staat haaks op de verwezenlijkingen van uw voorganger Theo Francken. Lommel zal geen schakel vormen in een migratiebeleid dat de deuren openzet voor ongecontroleerde instroom, met alle gevolgen van dien.”

Op het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2016 deed staatssecretaris Theo Francken reeds beroep op de Lommelse gastvrijheid om de ergste menselijke noden te lenigen. Onze inspanningen gaven hem de nodige tijd om de gaten in het gebrekkige Belgische asielbeleid zo goed als mogelijk dicht te timmeren. Zijn aanpak had succes: door een streng maar rechtvaardig asielbeleid van Theo konden we de opvang afbouwen en het asielcentrum in Lommel sluiten.

We betreuren het feit dat minister De Block de quota’s en ontradingscampagnes afschafte en weer meer wil inzetten op vrijwillige terugkeer in plaats van vele asielaanvragen structureel te ontmoedigen. Voor N-VA kan het migratievraagstuk enkel op een strenge en gecontroleerde wijze aangepakt worden. Wijken we hiervan af, dan zou een tijdelijke opvang in Lommel wel eens permanent kunnen worden.

De heropening van het Parelstrand als asielcentrum ontlokte ook veel positieve initiatieven bij de inwoners, zoals het engagement van vele vrijwilligers bij taalprojecten en het inzamelen van goederen. Er zijn diverse particuliere projecten lopende, die oproepen tot verbinding. Jammer genoeg zorgde een minderheid van de vluchtelingen ook voor wat strubbelingen en incidenten.

Minister De Block moet opletten dat haar kostelijke beleid het maatschappelijk draagvlak voor het opvangcentrum in Lommel niet uitholt en zo de bestaande positieve projecten teniet doet. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is