Laat eens een Catalaan bij u thuis logeren

Door Peter Luykx op 22 november 2017, over deze onderwerpen: Regio's in Europa

Op donderdag 7 december komen duizenden Catalanen naar Brussel om aandacht te vragen voor het lot van hun politieke gevangenen. Dit initiatief komt van de burgerbewegingen Assemblea Nacional Catalana (ANC) en Omnium, van wie de leiders al sinds 16 oktober in voorhechtenis in de gevangenis zitten. 

De Catalanen reizen naar Brussel en zoeken een overnachtingsplek. Velen hangt een Spaanse rechtszaak boven het hoofd omdat ze medewerking leverden aan het referendum op 1 oktober. Ze hebben hun centen nodig om te procederen, om eventueel borgsommen te betalen. Daarom zoeken ze een gratis bed. Om die reden lanceerde de International Commission of European Citizens (ICEC, een internationale vzw naar Belgisch recht) een oproep voor Vlaamse gastgezinnen die één of meerdere Catalanen voor een nachtje onderdak wensen te geven.

Limburgs volksvertegenwoordiger Peter Luykx ging meteen in op dit initiatief en zal niet één, maar een gans Catalaans gezin huisvesten. Heeft u ook interesse om gastgezin te zijn voor één of twee nachten, schrijf u dan hier in. Op deze webstek kan u aangeven hoeveel Catalanen bij u kunnen logeren, hoever u van Brussel woont en welke taal u spreekt.  

Update van 08/12/2017: Het initiatief ‘Een bed voor een Catalaan’ is een succes geweest. Meer dan honderd Vlaamse families boden een kamer, woonkamer of tuin om te kamperen aan. Naast het aanbod van privé-accommodaties zijn er ook enkele hostels van steden in de buurt van Brussel die kortingen gaven of zelfs gratis bedden aanboden. In Brugge en Antwerpen hebben verschillende lokale bewegingen meegeholpen aan het betalen van overnachtingen. Peter Luykx kijkt zeer tevreden terug op zijn ervaring om gastgezin te zijn. Hij bood bedden aan voor een Catalaans gezin uit Seu d’Urgell, een dorp in de Pyreneeën. Ouders Carles en Núria zijn beiden onderwijzers en hebben drie kinderen: twee dochters en een zoon. De dag na de demonstratie verkenden ze samen de trekpleisters van Lommel, waaronder de Lommelse Sahara (zie foto-album). 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is