Kennis beide landstalen essentieel voor diplomaten

Door Peter Luykx op 23 januari 2014, over deze onderwerpen: Ambtenaren, Diplomatie, Ambtenaren, Diplomatie, Ambtenaren, Diplomatie

Aan de vooravond van een nieuw statuut voor de federale diplomatie, wil minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) de kennis van de tweede landstaal laten vallen als onderdeel van het diplomatiek examen. Voor N-VA-Kamerlid Peter Luykx is dit onaanvaardbaar.
 
Het toelatingsexamen voor de diplomatieke carrière geldt als één van de zwaarste selectieproeven uit de ambtenarij: slechts weinig kandidaten slagen. Peter Luykx: "In 2009 legde SELOR nog een apart examen voor Franstaligen in om het taalevenwicht in het korps te bewaren. Om deze hindernis te ontlopen, schrapt Reynders de kennis van de tweede landstaal uit het diplomatiek examen.”

De N-VA blijft staan achter de strenge selectiecriteria voor diplomaten: deskundig politiek advies en accurate dienstverlening voor landgenoten in het buitenland vragen een grote verantwoordelijkheid. Tweetaligheid is daarbij het absolute minimum. Het schrappen van de kennis van de tweede landstaal is een belediging voor het diplomatieke ambt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is