Kamerlid Peter Luykx als internationaal waarnemer bij Catalaans onafhankelijkheidsreferendum

Door Peter Luykx op 21 september 2017
Peter Luykx en Catalonië

Op donderdag 28 september vertrekt Kamerlid Peter Luykx voor een vijfdaags bezoek naar Barcelona om als internationaal waarnemer het cruciale onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober bij te wonen. In deze rol wil de N-VA’er voor Europa en de rest van de Internationale Gemeenschap getuigen dat de Catalaanse bevolking, weldegelijk in volle vrijheid, een eerlijke en transparante keuze mocht maken over waar haar toekomst ligt, binnen Spanje of als nieuwe onafhankelijke staat.


Kamerlid Peter Luykx werd uitgenodigd als internationaal waarnemer bij de volksraadpleging door Diplocat, de Catalaanse diplomatieke dienst. De Catalaanse regering moedigt de aanwezigheid van internationale waarnemers sterk aan om gebeurtenissen doorheen de dag te observeren en de democratische kwaliteit van het referendum te waarborgen. Peter Luykx is niet aan zijn proefstuk toe. Het Kamerlid was reeds internationaal waarnemer bij de Catalaanse regionale verkiezingen in 2015. Overigens participeert hij jaar na jaar op 11 september in de vreedzame massademonstraties op La Diada, de Catalaanse feestdag. 


Naast de waarneming van het zelfbeschikkingsreferendum, staan er de dagen voordien tal van politieke topontmoetingen op de agenda. Zo zullen de internationale waarnemers ontvangen worden door Carles Puigdemont (President van Catalonië), Raül Romeva (Catalaans Minister van Buitenlandse Zaken, Institutionele Zaken en Transparantie) en de Catalaanse parlementsleden.


De Limburger Peter Luykx is het enige Kamerlid dat als internationaal waarnemer naar Barcelona trekt. Wel zal hij bijgestaan worden door N-VA collega’s Mark Demesmaeker (Europarlementslid) en Jan Van Esbroeck (Vlaams parlementslid). De Catalaanse en Vlaamse nationalisten zijn geen onbekenden voor elkaar en delen een lange gezamenlijke geschiedenis van hartelijke en nauwe politieke contacten.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is