Kabila geen presidentskandidaat: tussen optimisme en behoedzaamheid

Door Peter Luykx op 8 augustus 2018, over deze onderwerpen: Democratie, Buitenlandse Zaken, Afrika
Congo-Kinshasa

Dat Joseph Kabila geen kandidaat is bij de Congolese presidentsverkiezingen is een stap in de goede richting. Kamerlid Peter Luykx reageert voorzichtig optimitisch. “Mocht Kabila zich tegen de grondwet in voor een derde termijn kandidaat hebben gesteld, dan zou dit een slag in het gezicht geweest zijn van het Congolese volk en zou het land nu in vuur en vlam staan.”

Voorzichtigheid geboden

Toch is volgens Luykx voorzichtigheid geboden. De Congolese president Joseph Kabila schuift vertrouweling Emmanuel Ramazani Shadary naar voor als presidentskandidaat van zijn partij voor de verkiezingen op 23 december. “We mogen niet naïef zijn. Het is niet ondenkbaar dat Kabila’s entourage stevig de touwtjes in handen zal proberen te houden achter de schermen. Shadary is een vertrouweling van Kabila en met lopende Europese sancties tegen hem bovendien geen onomstreden figuur”, zegt Peter Luykx.

Waakzaam blijven

Ook blijft het opletten voor mogelijke verkiezingsfraude, weet Kamerlid Luykx uit ervaring. “Ik was als waarnemer aanwezig bij de verkiezingen in 2011, toen er veel onregelmatigheden werden vastgesteld. Ook nu heerst er al enkele maanden veel achterdocht. Het is daarom cruciaal dat de internationale gemeenschap waakzaam blijft en de nodige druk uitoefent op de Congolese autoriteiten.”

Een betere toekomst

Kabila regeert al anderhalf jaar zonder mandaat en er heerste veel ongerustheid dat hij geen stap opzij zou doen en zich zou vastklampen aan de macht. De afgelopen maanden waren er veel protesten tegen het aanblijven van Kabila, die met bruut geweld werden gesmoord.  “Het Congolese volk heeft recht op eerlijke en democratische verkiezingen, en op een betere toekomst”, besluit Peter Luykx.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is