Het Spaanse masker is gevallen

Door Peter Luykx op 3 november 2017

Het Spaanse masker is nu helemaal gevallen. Het Spaanse gerecht besliste gisteren om acht Catalaanse ministers in voorlopige hechtenis te nemen. Tegen Carles Puigdemont en vier andere ministers die nog in ons land verblijven, is een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Spanje is hiermee de eerste EU-lidstaat die een democratisch -en volgens de letter der wet- verkozen regering achter de tralies plaatst. Dit is een nieuwe rode lijn voorbij. Het land plaatst zich hiermee buiten de waarden en principes die het Europese integratieproject onderschrijft. Het lijstje met repressieve Madrileense maatregelen wordt alleen maar langer. Waar zal dit stoppen?!

De situatie in Catalonië is zeer zorgwekkend, omdat het steeds duidelijker wordt dat een duurzame oplossing niet voor morgen zal zijn. De aanpak van Rajoy creëert alleen maar meer escalatie, complexiteit en chaos. De Spaanse premier draagt een grote verantwoordelijkheid in deze crisis. En terwijl op 21 december regionale verkiezingen zullen plaatsvinden in Catalonië, blijft hij zelfvoldaan op zijn troon in Madrid zitten.

Het Spaanse regime vertoont steeds meer dictatoriale trekken. Ieder rechtgeaard democraat moet de brutale wijze waarop de Catalaanse democratisch verkozen politici opgesloten worden ten strengste veroordelen. Het Catalaans proces moet gevoerd worden via politieke dialoog en niet via de rechtbank. Ondertussen krijgt premier Rajoy nog steeds een Europese vrijgeleide. Niet reageren interpreteert Rajoy als groen licht voor zijn beleid. De oorverdovende Europese stilte is teleurstellend en problematisch, want niet enkel de geloofwaardigheid van de Spaanse democratie staat wankel dezer dagen. Ook Europa verliest alle krediet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is