Goed rapport van regering Di Rupo aan Kabila is misplaatst

Door Peter Luykx op 11 januari 2012

De felicitaties van premier Di Rupo aan het adres van president Kabila zijn volgens N-VA-Kamerlid Peter Luykx misplaatst. "Na het bezoek van de koning ter gelegenheid van 50 jaar onafhankelijkheid, doet de regering het weer! Zij legitimeert nu mee het regime van Kabila en gaat voorbij aan de vele onregelmatigheden die voor, tijdens en na de verkiezingen plaatsvonden."

"Als observator heb ik in Mbandaka met eigen ogen gezien onder welke druk de Congolese burger stond voor deze 'democratische verkiezingen'. Het maakt geen verschil dat de huidige felicitaties zuiver volgens diplomatieke geplogenheden werden verstuurd en niet rechtstreeks voor overwinnaar Kabila bedoeld waren. Dit signaal is gewoon fout en wordt door de Kabila-clan met dank ontvangen."

De N-VA hoopt dat de rust, die nu in de Congolese Matongéwijk eindelijk was teruggekeerd, nu niet op de helling komt te staan. Di Rupo gaat alleszins in tegen het signaal dat minister Reynders gaf door de eedaflegging niet bij te wonen. De verschillende regeringspartijen spreken dus niet met dezelfde stem… "Voor ons betekent deze demarche van de premier zijn eerste uitschuiver op diplomatiek vlak," zegt Luykx.

Volgens Luykx gaan de problemen verder dan het legitimeren van president Kabila. Deze boodschap van de eerste minister brengt de geloofwaardigheid van de Belgische diplomatie tegenover onze Europese partners in het gedrang. "We riskeren geïsoleerd te raken binnen Europa door onze Congopolitiek, die enkel gestoeld is op individuele belangen en niet vertrekt vanuit een globale visie." 

Luykx herhaalt zijn oproep aan de regering voor een uitgewerkte Centraal-Afrikanota. "Want het thema Congo blonk alvast uit in wolligheid in de beleidsnota van Didier Reynders," zegt Luykx.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is