Geweld in Bahrein moet duidelijk veroordeeld worden

Door Peter Luykx op 17 maart 2011

België moet het geweld in Bahrein veroordelen, de Europese Dienst van Extern Optreden moet zijn stem laten horen en de NAVO moet evalueren hoe ze haar logistieke steun aan Bahrein zal invullen, aangezien het land de thuisbasis is van de Vijfde Vloot die de missie in Afghanistan begeleidt. Dat zegt N-VA-Kamerlid Peter Luykx, die minister van Buitenlandse Zaken Vanackere vanmorgen ondervroeg over de evolutie in Bahrein.

Peter Luykx : "Het lijkt erop dat de tragedie in Japan als bliksemafleider dient. Nu de ogen van de wereld gericht zijn op Japan, kan het regime in Bahrein de roep om verandering en meer democratie ongehinderd de kop in drukken met behulp van huurlingen uit Saudi-Arabië en de Emiraten."

Bahrein heeft de voorbije dagen 2.000 militairen gevraagd aan Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten om de opstand te onderdrukken. De regimes van de andere Golfstaten hebben er bij Bahrein op aangedrongen niet in te gaan op de eisen van de sjiitische demonstranten, uit vrees dat de onlusten zullen overslaan naar hun land. Het sjiitische Iran daarentegen fulmineerde gisteren dat inmenging in Bahrein uiterst ongepast is. Bahrein is ook de thuishaven van de Amerikaanse Vijfde Vloot, die ondermeer wordt ingezet voor operaties in Afghanistan. 

In zijn antwoord gaf Vanackere aan dat hij contact had met de zaakgelastigde in Bahrein. De huidige samenwerking - een bilateraal investerings- en een luchtvaartverdrag – staat momenteel niet op de helling. De evacuatie van 200 landgenoten is niet aan de orde. 
Peter Luykx : "De situatie in Bahrein vraagt een sterkere reactie van de internationale gemeenschap. Het risico op sektarisch geweld blijft aanwezig, temeer omdat de macht in handen ligt van een soennitische monarchie terwijl de overwegend sjiitische bevolking het onderspit moet delven."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is