Federale regering moet duidelijk communiceren over wapenembargo tegen Syrië

Door Peter Luykx, Els Demol op 20 maart 2013, over deze onderwerpen: Conflict in Syrië

De N-VA staat weigerachtig tegenover het plan van Frankrijk en Groot-Brittannië om het EU-wapenembargo tegen Syrië op te heffen. Volgens N-VA Kamerlid Peter Luykx houdt dit risico’s in. 

"Men kan niet garanderen dat een wapenlevering bij de gematigde rebellen terecht komt, en niet bij de radicale Jihadisten. Met alle gevolgen voor de veiligheid in de regio."

Anderzijds is de N-VA ervan overtuigd dat een politieke oplossing voor de burgeroorlog met de dag moeilijker wordt. Kamerlid Els Demol: "Rusland en China zijn verantwoordelijk voor het mislukken van de diplomatie binnen de VN-veiligheidsraad. Rusland levert ook wapens aan het regime van Assad, net als Iran."

De N-VA pleit voor een duidelijke stellingname van de federale regering en van de Europese Unie. De liberalen Guy Verhofstadt en Louis Michel spreken zich uit voor een opheffing, maar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders volgt deze logica niet. Dit weekend wordt het dossier opnieuw besproken op een Europese vergadering in Dublin. Tegen dan moet er duidelijkheid zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is