Europese toekomst Westelijke Balkan centraal op COSAC conferentie in Sofia

Door Peter Luykx op 18 juni 2018, over deze onderwerpen: Europese Unie

Vandaag en morgen komen delegaties van alle nationale parlementen in de Europese Unie opnieuw samen voor de halfjaarlijkse COSAC conferentie, ditmaal in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Een van de hoofdthema's vandaag is de Europese uitbreiding en integratie van de Westelijke Balkanlanden, een thema dat hoog op de agenda werd gezet door het Bulgaarse voorzitterschap.

Kamerlid Peter Luykx benadrukte tijdens het debat dat een Unie in crisis zich in de voorzienbare tijd geen uitbreiding kan veroorloven: 

"Voorzitter,

Namens onze delegatie wens ik het Bulgaarse voorzitterschap proficiat te wensen met de stipte en goede organisatie van deze COSAC. Uw voorzitterschap heeft alvast de integratie en de connectiviteit van de Westelijke Balkan uitgebreid op de agenda gezet.

Het belang van de Balkan landen in Europa werd economisch en sociaal, maar ook op vlak van veiligheid en migratie goed gekaderd.  Het is goed dat die troeven belicht werden, zowel voor de Europese lidstaten én voor de Europese burgers. Een duurzaam huwelijk wordt voorafgegaan door een uitgebreide verloving. Wij willen een geloofwaardig perspectief bieden aan de Balkan landen voor de toetreding tot de EU, daarom is het cruciaal dat de Unie de Balkan beter leert kennen. Omgekeerd is het even belangrijk dat de Balkan kijkt naar Europa en zich bewust is van de Europese problemen.

Enhanced connectivity with the Western Balkans undoubtedly brings great social and economic benefits. But an actual enlargement should not be on the table in a Union that is still in crisis: there is the Brexit, investing in security, the Catalan issue and the need for internal enlargement and the migration crisis. An ill-considered enlargement will weaken the European project and further reduce public support. It is crucial to fully engage in deepening the European Union. This in the interest of both the Balkan and the European member-states."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is