Einde van Kadhafi, nu focussen op heropbouw van Libië

Door Peter Luykx op 20 oktober 2011

"De heropbouw van de Libische samenleving is een proces van jaren. Naast de reconstructie staat Libië ook voor de moeilijke taak om een proces van nationale verzoening te lanceren, om de stabiliteit van het land te verzekeren." Dat zeggen Kamerleden Peter Luykx en Theo Francken van de N-VA in een reactie op de definitieve uitschakeling van Kadhafi. "Ons militair engagement moet nu uitmonden in een civiel engagement in Libië."

"Met de arrestatie van Kadhafi komt een einde aan meer dan veertig jaar terreur", reageren Kamerleden Peter Luykx en Theo Francken. De N-VA hoopt dat het verdwijnen van de Libische dictator een definitief einde zal maken aan de vijandelijkheden in het land. 

Luykx en Francken hoopten dat de berechting van Kadhafi kon gebeuren in het Internationale Strafhof in Den Haag, overeenkomstig VN-Veiligheidsraad resolutie 1970. "Als Kadhafi dood is, is dat jammer, want hij had de wereld nog een boel nuttige informatie kunnen bezorgen", klinkt het. 

N-VA heeft het optreden van de NAVO in maart mee goedgekeurd in het parlement, op voorwaarde dat er een bindend mandaat zou zijn van de Veiligheidsraad, dat er voldoende steun kwam uit de regio zelf en dat de situatie urgent genoeg was om een ingrijpen te rechtvaardigen. Ons land steunde de operatie met zes F-16 jachtbommenwerpers en een mijnenjager. "Nu is het belangrijk dat er zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van het civiele aspect van ons engagement", zeggen Luykx en Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is