Een nieuwe dynamiek in Europa

Door Peter Luykx op 16 maart 2017, over deze onderwerpen: Plenaire tussenkomsten

Vandaag stelde kamerlid Peter Luykx (N-VA) een vraag aan premier Charles Michel over de houding van de regering t.a.v. de nieuwe dynamiek die in Europa ontstaat n.a.v. de Brexit, meer in het bijzonder de vraag naar referenda door Schotland en Catalonië over de inbreiding van hen als deelstaat in Europa.

 

 

 

(Peter Luykx, N-VA)

"Premier,

Europa is een unie in de kering. Naast de Brexit en de White paper van Juncker over de toekomst van Europa bestaat er vandaag ook een andere, nieuwe dynamiek binnen Europa. Een dynamiek die volgens mij onomkeerbaar is. De dynamiek van de inbreiding van Europa waarbij regio’s zoals Catalonië en Schotland nieuwe lidstaten willen worden in Europa.

De Schotse premier Nicola Sturgeon kondigde afgelopen maandag aan de Schotse kiezers de keuze te bieden voor een Schotland in het Verenigd Koninkrijk of een Schotland in de Europese Unie. 

Aan de andere kant van de Noordzee drijft de onwil van de Spaanse regering om in dialoog te gaan met de Catalanen de honger van de Catalanen voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum op de spits. De huidige president van Catalonië , Carles Puigdmont kondigde dit najaar een bindend referendum aan waarbij de Catalanen zich zullen uitspreken over hun autonomie.

Premier, de toekomst van Schotland en Catalonië ligt niet enkel in de handen van hun inwoners, maar ook in die van Europa. Zonder een EU die hen steunt in hun democratische keuze en uitzicht biedt op een toekomst binnen het economische, politieke en sociale kader van de Unie verliest Europa draagvlak.

Het gaat om nieuwe lidstaten die sterk pro-Europees zijn. Door hen mee aan boord te nemen vergroten we de geloofwaardigheid van de Unie. Laat ons de stem van de schotten en de Catalanen ernstig nemen. Laat ons niet onverschillig blijven en hun stem onderschatten zoals we de stem van de Brexit onderschat hebben.

Vandaar mijn vraag aan de regering, waar staat ons land in dit vraagstuk. Zullen wij in geval van een ja-stem op de referenda, de Europese keuze van deze landen respecteren en hen begroeten als nieuwe lidstaten die actief mee zullen werken aan een nieuwe unie?

Is deze nieuwe dynamiek van de inbreiding voorwerp van bespreking op Europees niveau en welk standpunt nemen wij daar in?"

(Antwoord Eerste Minister Charles Michel)

"Mijnheer de voorzitter, dames en heren, in sommige Europese landen zijn er af en toe inderdaad vragen, debatten, discussies, politieke meningen over de institutionele toekomst. Wij moeten respect tonen voor deze democratische debatten in Europa en zeker in sommige landen. Er zijn ook Europese regels. De rechtsstaat, de grondwettelijke orde zijn in mijn ogen bijzonder belangrijk. Er is trouwens een groot verschil tussen de situatie in Schotland en in Catalonië. We moeten dit genuanceerd bekijken. Ik weet niet of er ook effectief een referendum zal worden georganiseerd in Schotland. Ik ben niet van plan mijn mening te geven over een eventueel referendum dat deze of gene richting zal uitgaan. Ik ben ook niet van plan om mij te mengen in een intern democratisch debat. Als de vraag wordt gesteld, is het de verantwoordelijkheid van de betrokken regering om een standpunt te verdedigen. Op basis daarvan zal ik vervolgens mijn mening vormen."

(Repliek Peter Luykx, N-VA)

"Premier, het is belangrijk dat wij, los van alle institutionele en juridische debatten, hier vooral ook een morele stem horen. Die morele stem hebben wij ook laten horen in Turkije waar democratisch verkozen politici gearresteerd worden en voor de rechtbank worden gedaagd. Laat ons niet vergeten dat ook in Spanje een democratisch verkozen president voor de rechtbank werd gedaagd en veroordeeld wegens burgerlijke ongehoorzaamheid terwijl hij niet anders deed dan een democratisch referendum organiseren. Ik begrijp dat u respect wilt tonen voor de ontwikkelingen die daar plaatsvinden. Ik begrijp dat u respect wilt tonen voor de uitgebrachte stem. Dit debat overstijgt volgens mij echter de nationale orde en dit vraagt dan ook een morele uitspraak om de geloofwaardigheid van de Europese Unie te versterken en een hart onder de riem te steken van de respectievelijke regio’s."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is