Debat Europese uitbreiding brengt diplomatieke Balkan delegatie naar Kamer

Door Peter Luykx op 2 mei 2018, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken

Gisteren vormde de Kamer het toneel voor een mini Balkan-top. Op vraag van N-VA organiseerde de Commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen een hoorzitting met de westelijke Balkanlanden om het toetredingsproces tot de Europese Unie te bespreken. Maar liefst vijf ambassadeurs van de westelijke Balkan en één vertegenwoordiger van de Europese Dienst voor Extern Optreden waren te gast voor een gedachtewisseling met de parlementsleden. Het gebeurt niet elke dag dat zoveel ambassadeurs tegelijk in de Kamer aanwezig zijn voor eenzelfde hoorzitting. 

Dit initiatief kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Bulgarije, huidig voorzittend land van de EU, wendt het voorzitterschap aan om de banden tussen de Europese Unie en de Westelijke Balkan sterk aan te halen. Hierbij wordt ook het engagement voor een mogelijke uitbreiding van de Unie nieuw leven ingeblazen. Op 17 mei komen de Europese staats- en regeringsleiders samen voor een bijzondere Balkantop in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Hier zullen ook de zes Balkanlanden vertegenwoordigd zijn.

Op de foto van links naar rechts: Ambassadeur Marina Jovicevic (Servië), Ambassadeur Vladimir Radulovic (Montenegro), Kamerlid Peter Luykx, Ambassadeur Suela Janina (Albanië), Kamerlid Rita Bellens, zaakgelastigd Ambassadeur Snezhana Gjorgjieva (Macedonië) en tenslotte Ambassadeur Bernard Nikay (Kosovo).

Lees hier het N-VA standpunt over de Bulgaarse uitbreidingshonger.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is