De verkiezingen in Congo: ook een kwestie van onze geloofwaardigheid

Door Peter Luykx op 22 december 2018, over deze onderwerpen: Afrika, Ontwikkelingssamenwerking

Met twee jaar vertraging stonden er morgen verkiezingen gepland in de Democratische Republiek Congo. Een democratische machtswissel tussen twee levende presidenten zou een primeur geweest zijn voor het land. Helaas worden ze opnieuw uitgesteld. “Het klonk allemaal zeer hoopgevend, maar de realiteit was anders,” stellen N-VA Kamerleden Peter Luykx en Rita Bellens. Zij volgen de verkiezingen op de voet en zijn sceptisch over het verloop: “Nu de verkiezingen opnieuw uitgesteld worden en ronduit ongeloofwaardig zijn, is er maar één mogelijke consequentie: we zeggen het Belgisch-Congolese partnerschap op.”

"Er komen tal van verkeerde signalen uit het Centraal-Afrikaanse land. De kiescommissie vraagt om een zoveelste uitstel en de democratische ruimte is simpelweg te klein geworden," stellen Luykx en Bellens vast. “Populaire oppositiekandidaten, Jean-Pierre Bemba en Moïse Katumbi, werden op bedenkelijke wijze uitgesloten. Opposanten en journalisten worden op allerlei manieren gehinderd. Geweldpleging, fraude en intimidatie zijn schering en inslag. Een zoveelste uitstel is de laatste druppel."

Peter Luykx ziet belangrijke verschillen met de vorige verkiezingen van 2011: “Ik was toen als officieel waarnemer in Congo aanwezig. Er werden veel onregelmatigheden vastgesteld, maar er was toen tenminste een schijn van controle. Deze keer worden er geen Westerse pottenkijkers geduld om toe te kijken op het ordentelijke verloop: een totaal gebrek aan transparantie. Stemcomputers zullen het traditionele potlood en papier vervangen. Niet enkel brengen de toestellen ernstige logistieke problemen met zich mee, het vergroot ook de vrees voor massale fraude. Vorig weekend gingen bovendien 8000 van deze stemcomputers verloren in een mysterieuze brand in een depot in Kinshasa. Bij de bevolking groeit het besef dat iemand met de resultaten wil knoeien. “

Het Limburgs Kamerlid blikt vooruit: “Indien het spel eerlijk gespeeld zou worden, was Félix Tshisekedi de grootste kanshebber. Ook Martin Fayulu, de consensuskandidaat van een groot deel van de oppositie, geniet veel steun. Maar de Kabila-clan doet er alles aan om de eigen kandidaat, Emmanuel Ramazani Shadary, te laten winnen. Deze voormalige Congolese Minister van Binnenlandse Zaken is een omstreden en weinig populair figuur. Een zege voor Shadary, tegen wie er Europese sancties lopen, zal weinig geloofwaardig zijn en nodigt ons niet uit om het hoofdstuk Kabila om te slaan.”

Ook Rita Bellens, de N-VA-specialiste voor ontwikkelingssamenwerking, is scherp: “De verkiezingen dienden ordentelijk te verlopen. Nu ze andermaal uitgesteld worden moet de federale regering Congo schrappen van de lijst van partnerlanden. Wat heeft het nog voor zin om geld te blijven geven aan een corrupt regime dat keer op keer gemaakte afspraken aan zijn laars lapt? Niemand vaart hier wel bij, al zeker niet de Congolese bevolking. Bijna een jaar geleden besliste de federale regering om al 25 miljoen euro directe steun aan de Congolese overheid te heroriënteren naar hulp voor het middenveld. Daarmee gaven we het juiste signaal: de bevolking mag niet het slachtoffer worden van het wangedrag van het regime. Enkel zij kunnen een vuist kan maken tegen en een einde stellen aan de wantoestanden van het regime.”

“We hopen dat de volgende federale regering dezelfde standvastigheid zal tonen en niet langer van deze schijnvertoningen financiert,” besluiten de Kamerleden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is