De keuze: Kabila of Congo

Door Peter Luykx op 23 september 2016, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken, Afrika
De keuze: Kabila of Congo

Door de verkiezingscommissie voor de Congolese presidentsverkiezingen te onderfinancieren, leidde huidig president Joseph Kabila zijn land doelbewust naar de afgrond. Nu graaft hij zich in om het hoofd te bieden aan de zelfgecreëerde civiele onrust. “De initiële oproep tot kalmte en terughoudendheid van de Belgische regering is begrijpelijk: we willen de eigen burgers in Congo niet in gevaar brengen”, zegt Kamerlid Peter Luykx. “Maar dat mag ons niet weerhouden om duidelijk te zijn in onze positie: de Democratische Republiek Congo heeft recht op een toekomst zonder Kabila. Dit is het scharniermoment waarop we als buitenlandse partner nodig zijn. Een herhaling van het verkiezingsdebacle van 2011 is uitgesloten.”

De huidige Congolese crisis is al enkele jaren in de maak. Zowel de burgers als de internationale gemeenschap konden duidelijk vaststellen dat er bij het regime van Kabila maar weinig animo was om dit jaar de macht af te staan. Het diepe onbehagen van de bevolking sloeg deze week om in geweld, toen de overheid weigerde presidentsverkiezingen uit te schrijven zoals de grondwet voorziet. “In de resolutie die ik mee opstelde, anticipeerden we al op deze toestand”, aldus Luykx. “We wensten de heer Kabila een kans te geven om zijn presidentschap in schoonheid af te ronden en de basis te leggen voor een echt democratisch Congo. Maar de gebeurtenissen van vandaag stonden in de sterren geschreven.”

Test voor ons Afrikabeleid

“België heeft zich steeds sterk gemaakt dat het in Centraal-Afrika een rol van betekenis kan spelen: als het op Congo aankomt, wordt er steevast naar ons geluisterd op internationale fora. Wel, laat ons die invloed nu dan ook aanwenden. Congo bloedt en zijn bevolking kijkt naar ons voor een krachtig signaal.” Daarom vraagt Luykx de bevoegde minister om een daadkrachtig antwoord. “De Verenigde Staten zijn bereid om sancties te nemen tegen alle Congolese sleutelfiguren die het verkiezingsproces verder hinderen, de Franse president Hollande lanceerde al een oproep voor gezamenlijke Europese sancties. België moet zich daar niet alleen bij aansluiten, maar ook zijn stem gebruiken om te mobiliseren op Europees en internationaal niveau: geen geld meer aan wapens, maar aan de financiering van eerlijke en democratische verkiezingen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is